banner-image

Austrijancima vraćena 482 hektara oranica, Nemcima 376

Agenciji za restituciju, pored državljana Srbije, zahteve za vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata  po nekoliko  osnova,  podnelo je i 1.157 potomaka folksdojčera  koji su danas uglavnom državljani Austrije i Nemačke.

Od austrijskih državljana  stiglo je 564, a od nemačkih 593 zahteva za vraćanje imovine.

Prema podacima Agencije za restituciju, do sada je doneto 75  rešenja za vraćanje imovine austrijskim državljanima i to 13 poslovnih prostora, dva stana i tri zgrade . To je ukupno 18 objekata površine 2.440 kvadratnih metara. Agencija je bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima vratila i 891 kvadratni metar neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 482 hektara poljoprivrednog, kao i 0,25 hektara šuma i šumskog zemljišta.

U skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenja, Agencija je do sada donela 67 rešenja o vraćaju oduzete imovine nemačkim državljanima. Vraćeno je 28 poslovnih prostora, tri stana i devet zgrada. To je ukupno 40 objekata površine 2.171 metara kvadratnih. Vraćeno im je i 187 kvadratnih metara neizgrađenog građevinskog , 376 hektara poljoprivrednog zemljišta i 2,1 hektar šuma.

Agencija za restituciju je, po rečima direktora Strahinje Sekulića, donela nekoliko desetina odluka kojima se odbija vraćanje imovine bivšim okupatorima. Sudska rehabilitacija, naglasio je Sekulić, ne podrazumeva donošenje odluke o vraćanju imovine , jer motiv rehabilitacije i motiv restitucije nije isti.

– Restitucija se odnosi na imovinu, a rehabilitacijom se poništava neka osuda koja nije bila u skladu sa tamošnjim zakonima ili u skladu sa civilizacijskim standrdima. Agencija ne vraća imovinu okupacionim snagama, ali vraća pripadnicima nemačke nacionalne manjine koji nisu učestovali u okupacionim snagama niti su vršili ratne zločine – ukazao je Sekulić.

– To ne radi niko, pa neće ni Srbija. Srbija je inače jedina zemlja u Evropi koja vraća imovinu folksdojčerima koji nisu učestovali u okupacionim snagama, niti su vršili ratne zločine. Zakon je vrlo jasan po tom pitanju i zabranjuje vraćanje imovine pripadnicima okupacionim snagama i njihovim potomcima – rekao je Sekulić.

Navodi da Agencija za restituciju iz dostupne dokumentacije, odnosno iz arhiva BIA i vojske i svih relevatnih arhiva koji su čuvali građu, utvrđuje da li su podnosioci zahteve naslednici onih koji su bili pripadnici okupacionih snaga i da u skladu sa tim donose odluku, bez obzira da li ih je sud rehabilitovao.

Izvor:Dnevnik