banner-image

Deda Mraz obradovao paorski podmladak

Agrarna unija opštine Kanjiža je uz podrško lokalne samouprave opštine Kanjiža osmi put organizovala dodelu prazničnih paketića za decu iz porodica mladih poljoprivrednika. Uz prigodan program koji je izveden na početku svečanosti u velikoj sali Gradske kuće, čestitke za praznik deci i njihovim roditeljima uputili su predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer, predsednik Agrarne unije opštine Kanjiža Aleksandar Stojanović i član Opštinskog veća Kanjiže za resor poljoprivrede Ervin Hužvar.

Deca su se potrudila da Deda Mrazu pokažu šta znaju recitovanjem, a on je paketićima obradovao preko 150 dece iz svih naselja kanjiške opštine.  

Predsednik Agrarne unije opštine Kanjiža Aleksandar Stojanović kaže da ovom manifestacijom pričinjavaju radost deci mladih poljoprivrednih proizvođača koji su ostali na selu ili su se vratili na selo i svoju budućnost vide u razvijanju svojih poljoprivrednih gazdinstava.

– Mislim da smo po ovoj manifestaciji jedinstveni ne samo u Vojvodini nego i Srbiji, a broj dece i njihovih roditelja, nosilaca poljoprivrednih gazdinstava iz godine u godinu se povećava. Kada smo pre sedam godina počeli bilo je obuhvaćeno oko 70 dece, a ovog puta je na kupu bilo više od 150 dečaka i devojčica iz poljoprivrednih gazdinstava koje je darivao Deda Mraz – kaže Stojanović.

On naglašava da deca čiji su mladi roditelji ostali i životnu egzistenciju vidu na selu, za razliku od gradske dece od malih nogu stiču radne navike.

– Velika je stvar što je ostalo toliko mladih na selu, jer bez mladih nema opstanka ni sela, a ni poljoprivredne proizvodnje. Mislim da sa ovakvim pristupom uspevamo bar da na neki način odamo priznanje mladim bračnim parovima koji žive i rade na svojim gazdinstvima u selima i na salašima. Treba znati da mlade majke iz paorskih porodica koje rađaju decu, lišene su prava na porodiljsko odsustvo i dečiji dodatak, pa smatramo da zaslužuju podršku u okviru državne populacione politike – ukazuje Stojanović, očekujući da će bez obzira na sve okolnosti u narendom periodu biti više podmlatka iz paorskih porodica. 

Stojanović ističe da je milina videti danas na jednom susretu toliko mladih i toliko mlade dece mladih poljoprivrednika, što je veliko bogatstvo koje nema svaka opština.

–  U okviru Agrarne unije opštine Kanjiža okupljamo 12 civilnih organizacija, a na području opštine imamo 2.000 registrovanih gazdinstava, a od 2004. godine imamo organizovanu savetodavnu službu, koja veoma dobro i kvalitetno radi kao servis poljoprivrednih gazdinstava. Svaki poljoprivredni proizvođač se dva do tri puta u toku godine obraće za pomoć u vezi sređivanja dokumentcije za ostvarivanje podsticajnih sredstava za poljopriredu. Zahvaljujući pomoći savetodavne službe poljoprivrednici uspevaju da ostvare subvencije koje im se nude, a dok nije radila ostalo je neiskorišćeno 30 do 40 posto subvencija – predočava Stojanović.

Predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer i član Opštinskog veća Kanjiže za resor poljoprivrede Ervin Hužvar kažu da se iz opštinske kase stalno povećavaju sredstva koja se posredstvom Fonda za razvoj poljoprivrede pomaže poljoprivrednim gazdinstvima.

– Mislim da ovakve i druge akcije puno znače mladim poljoprivrednicima i one imaju podršku lokalne samouprave, ne samo kada se održavaju u Kanjiži nego i u svim naseljima. Saradnja sa Agrarnom unijom opštine Kanjiža i poljoprivrednicima je dobra.  Lokalna samouprava zajedno sa njima određuje ciljeve koje želimo ostvariti, od toga koje atarske puteve treba popravljati pa do davanja podsticaja po raznim osnovama iz Opštinskog budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede – kaže Ervin Hužvar.

Irena Nađ