banner-image

U 2019. sedam IPARD konkursa, stižu prve EU pare

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da će u 2019. godini biti raspisano sedam konkursa za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj u Srbiji takozvani IPARD program.

„Novac će biti namenjen za nabavku traktora i mehanizacije, kao i za prerađivačke i skladišne kapacitete“, kazao je Nedimović u intervjuu agenciji Beta i dodao da očekuje „eksploziju zahteva poljoprivrednika u 2019. godini“.

On je naveo da je u 2018. bilo raspisano pet poziva za sredstva iz tog fonda, tri namenjena nabavci traktora i mehanizacije, a dva za izgradnju skladišta i preradjivačkih kapaciteta.

„Za prva tri poziva bilo 503 aplikacija, a do sada je izdato 304 rešenja i biće potrošen sav novac koji je namenjen za traktore i mehanizaciju. Sa tih 304 rešanja imamo više od 45 miliona evra akumuliranog novca“, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, spremaju se i prve isplate.

„Prvi put će 2019. srpski poljoprivrednici dobiti evropski novac direktno u ruke“, istakao je Nedimović.

On je izrazio zadovoljstvo odzivom poljoprivrednika na konkurse i kazao da je u Srbiji za nabavku traktora bilo dva puta više zahteva nego što je bilo sredstava na raspolaganju.

„Uporedna analiza sa zemljama sličnim Srbiji, koje nisu još članice EU, a koriste sredstva IPARD-a, pokazuje da su imale tri puta manje zahteva po jednom konkursu od Srbije“, kazao je Nedimović.

Iz pretpristupnog fonda za ruralni razvoj do 2020. godine srpski poljoprivrednici mogu da dobiju ukupno 175 miliona evra.  

Nedimović je naveo i da domaća prehrambena industrija može da računa na nove pogodnosti nakon što bude potpisan novi ugovor o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Evroazijske unije, što bi trebalo da se ozvaniči prilikom predstojeće posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

„Biće tu još roba kojih nije bilo na prethodnoj listi. Spisak roba će biti značajno proširen, mislim na ono što iz Srbije može da se izveze“, rekao je on i precizirao da se pored ostalog radi o sirevima, rakiji, duvanu.

U Srbiji se, kako je kazao, u ovom trenutku realizaciju 22 projekta iz oblasti prehrambene industrije, a radi se o malim preradjivačkim kapacitetima, koji su se prijavili na konkurs Ministarstva poljoprivrede i dobili zemljište po pravu prvenstva zakupa, uz obavezu da izgrade fabrike.

Nedimović je naveo i da će nova uredba o podsticaju prehrambene industrije podsticati ulaganje u tehnologiju, opremu i one firme koje bi mogle da imaju tržište i neće se bazirati samo na broju otvorenih radnih mesta.

„Sa do 20 odsto vrednosti investicije prvi put će biti podsticajni delovi prehrambene industrije koji imaju tražnju na domaćem i svetskom tržištu“, rekao je ministar poljoprivrede i precizirao da se pre svega radi o preradi voća i povrća, govedjeg i ovčeg mesa, žitarica.

Nedimović je najavio i da se Srbija sprema da u 2019. počne prestanak vakcinacije protiv klasične kuge svinja.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede se sprema za prestanak vakcinacije na delovima teritorije, ali nije mogao da precizira koje oblasti će najpre biti oslobodjene te preventive.

Nedimović je ipak naveo da oblast oko Fruške gore neće biti oslobodjena vakcinacije u 2019. godini, jer je to prostor visokog rizika koji će i dalje biti pod monitoringom.

On smatra da ne treba žuriti sa naglim ukidanjem vakcinacije sve dok rizik od te bolesti postoji.
Nakon što se vakcinacija ukine na čitavoj teritoriji Srbija, Nedimović očekuje monitoring Evropske komisije koji će trajati dve do tri godine i tek nakon toga bi srpskim proizvodjačima bilo omogućeno da izvoze svinjsko meso na tržište Evropske unije.