banner-image

Pogon za med većeg kapaciteta od planiranog

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija (SPOS) i Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, u saradnji sa stručnjacima u prethodnim danima razmatrali su neke nove predloge za izmene u gradnji Pogona i doneli odgovarajuće odluke koje će obezbediti povećanje neto površine Pogona za čak 110 kvadratnih metara, sa 1308,78 na oko 1418 kvadratnih metara (projektanti trenutno crtaju i obračunavaju precizno ove površine), dok će skladište meda sa planiranih 560 tona moći da primi i do 850 tona meda.

Ove izmene podrazumevaju jednostavne građevinske radove u okviru postojećih gabarita Pogona. Naime, obustavljena je gradnja tri planirana zida, a na tri prostorije biće stavljena ploča (prvobitno ih projektanti nisu planirali jer nije postojala suštinska potreba), što će se pre svega odraziti na povećanje skladišta ambalaže (tegle i burad), što je od izuzetnog značaja jer povećava brzinu rada Pogona. Utvrđeno je da ove građevinske izmene mnogo doprinose budućem uspešnom radu Pogona, te su zato oberučke i jednoglasno prihvaćene.

Pored toga, obezbediće da skladište meda može da primi i do 850 tona meda u jednom trenutku, ako to nekada bude bilo potrebno, a u SPOS-u smatraju da će već za 3-5 godina od početka rada Pogona to biti. 

Iz ove organizacije takođe pozivaju pčelare da nastave sa uplatom donacija ako žele da Pogon ove godine počne sa radom, jer se procenjuje da će nedostajati oko 20 miliona dinara za nabavku kompletne opreme, ne računajući neophodna sredstva za plate radnika i ostale redovne troškove Pogona koje će na godišnjem nivou, kako se procenjuje, iznositi oko 60.000 evra, što će morati da se finansira dok Pogon ne počne da radi i izdržava sam sebe. 

Izvor:SPOS