banner-image

Mala je ovo vaseljena koliki smo mi lideri

Tačno je da je Srbija lider u regionu, svetu i vasioni po visini rasta BDP-a. Ne baš ali ajde da kažemo da je Vučić u pravu. Srbija će 2018. porasti 4,2 odsto, a Hrvatska 2,8. Da komšiji crkne krava. Samo naizgled.

 Ali ima tu drugi problem. Tačno je da uz rast BDP-a od 4,2 odsto mi Evropu pa ni dobar deo komšiluka nećemo stići ni za 50 godina. Kako je to moguće? Pa lako. Treba samo malo bolje proučiti Vučićevu računaljku i poluistina će biti raskrinkana.

Ovi naprednjački botovi i kvazistručnjaci jednom za svagda da utuve. BDP se ne izražava u procentima već u novcu, a najbolji pokazatelj je BDP po glavi stanovnika. To nikada od Vučića i njegovih genijalaca nikada nećete čuti. Samo procenti, a ne dolari. E sad da pročitate.

BDP Srbije po glavi stanovnika 2017. godine prema podacima Svetske banke koja vedri i oblači u našoj državi je bio 5.860 dolara. Dobro zapamtite ovu cifru jer smo mi lideri, kaže Vučić.

BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj je 2017. bio 13.400 dolara.

E sad Vučić nek uzme računaljku pa nek izračuna koliko je u dolarima porasta BDP svakom Srbinu, a koliko po svakom Hrvatu.

Pošto on više voli procente, evo mi ćemo da sračunamo u parama.

BDP kod nas je lane porastao 4,2 odsto, to jest oko 230 dolara po glavi.  U Hrvatskoj je porastao mnogo manje nego u Srbiji, ali samo u procentima – 2,8 odsto je u stvari rast od 375 dolara po glavi stanovnika.

Pa vi sad vidite kad ćemo mi da stignemo Hrvatsku. Pitajte Vučića neka vam izračuna. Ove godine nek nam rast bude 4,2 odsto, a Hrvatskoj 2,8. Mi ćemo imati još 240 dolara više, a oni još 380… Pa tako iz godine u godinu mi stalno lideri, a oni sve bogatiji.

Takođe nikada od Vućića i Miladina Kovačevića, čuvenog račundžije svake vlasti u Srbiji, nećete čuti koliki je to BDP po glavi stanovnika u regionu. U parama naravno, ne u procentima.

 Evo opet ćemo da pripomognemo.

Bugari godišnje po glavi proizvedu 8.085 dolara. Bugarski rast od tri odsto je 240 dolara, to jest kao u Srbiji. Pa ja vas sad pitam koliko će nam godina trebati da stignemo duplo veću prednost bugarskog BDP-a po glavi stanovnika.

Rumunija ima 10.756 dolara po glavi, ima rast BDP-a preko pet odsto. To znači da će im BDP po glavi skočiti za 500 dolara to jest dvostruko više nego nama.

Ruku na srce, tučemo Albaniju. Njen  BDP po glavi je 4.500 dolara. Znači Bugari nama beže mnogo više nego mi Albancima. Ali mi smo lideri.To je valjda zbog toga.

Pa koga Vučić i ekipa zamajavaju procentima? Pa njihovih dva miliona glasača. To jest istih onih koji su za radikale i naprednjake glasali i kad je plata u Sbiji bila pet maraka i kada su sitematski uništili ovu zemlju, izgubili sve ratove. Babama s naprednjačkih mitinga procenti znače više od para, jer oni su patriote i Srbiju su upropastili zbog patriotizma, a ne zbog ekonomije, razvoja, nauke, životnog standarda.

Kažu naprednjaci nisu oni krivi za malu startnu osnovu jer su žuti sve upropastili. Lažu i to.To jest, opet govore poluistine. BDP je počeo da posrće s početkom svetske ekonomske krize kada je padao u celom svetu, a ne samo u Srbiji. Vućić kao svaki demagog uzima godinu koja njemu odgovara pa od nje meri sebe i svoje. Međutim, pre svetske ekonomske krize i 2008. godine  BDP nam je rastao mnogo više nego što sada Vučić baljezga. Možda je Vučićeva vlada mnogo bolja od Tadića i njegovih štetočina, ali to neće Srbiji puno pomoći. Potreban nam je neko mnogo bolji od Vućića da nam obezbedi rast od preko pet odsto godišnje i to decenijama, a ne kad je suša naš BDP padne za milijardu dolara, a kad je kiša kobajagi skoči za milijardu.

Sve u svemu, mali je ova vaseljena koliki smo mi lideri. A nije to sve. Ima da budemo lideri sve dok u Srbiji ne ostanu samo naprednjaci, socijalisti, Pajtić Tadić, Jeremić, Đilas, Dinkić i slični genijalci, a sva pamet ne ode odavde.

Zašto nema mladih na protestima? Ajde to prevedite u procente.

Milovan Lukić