banner-image

Ne nazire se rešenje za kosovske takse na robu iz Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se u ovom trenutku ne nazire rešenje trgovinske blokade za srpske proizvode, sa kojom se ušlo u 2019. godinu.

„Nadam se da čitavu godinu neće karakterisati ovakvi izazovi, već atmosfera deeskalacije, iako su iz Prištine u prvim danima januara stigle brojne velikoalbanske poruke koje nisu poziv na kompromis, već upravo poziv na nove potrese u regionu“, rekao je Đurić za portal Pink.rs.

On je rekao da će „Srbija i u ovoj godini nastaviti da govori jezikom mira i tolerancije“, ali da je „pred nama period u kojem će biti sve teže braniti pravo malih država i nemnogoljudnih naroda na suverenu politiku“.

Prema njegovim rečima, „očito postoji želja pojedinih krugova moći u svetu da se proces iznalaženja održivog rešnja za pitanje Kosova i Metohije ubrza“, međutim „istovremeno se iz istih krugova podržavaju potezi Prištine kojima se kompromis čini sve manje verovatnim“.

On je rekao da je „izvesno da će biti pritisaka“, ali da je „važno da proces bude završen kompromisom koji će stvoriti stabilan osnov za trajan mir između Srba i Albanaca“.

Burim Ramadani, zamenik ministra Kosovskih bezbednosnih snaga, tvrdi da takse na proizvode iz Srbije i BiH uvećane za 100 odsto neće biti ukinute.

Kako je rekao, o tome bi moglo eventualno da se razgovara samo ako Beograd prizna kosovsku nezavisnost, nikako, kako kaže, obrnuto.

Ramadani je na svom pofilu na Fejsbuku reagovao na obećanje koje je dao predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači da će uvećane takse biti ukinute, ako „Srbija prizna nezavisnost Kosova“.

„Stopostotno uvećani porez nije određen da bi promenio okolnosti. Priznanje Srbije nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 17. februara 2008. godine, samo otvara mogućnost za razgovor o tome, nikako obrnuto“, naveo je Ramadani. 

Vašington post objavio je, naime, da je pod pritiskom američke administracije predsednika Donalda Trampa Tači obećao da će preduzeti značajan korak ka rešavanju eskalirajućeg odmeravanja snaga sa Srbijom, kao i da je „spreman da razmotri ukidanje taksi“.

(Agencije)