banner-image

Vreme i dalje hladno, sneg štiti useve

Prema prognozi vremena za period do 16. januara koju je objavio Republički hidrometeorološki zavod Srbije, u našoj zemlji se  8. januara očekuje hladno vreme sa jakim jutarnjim mrazem, a tokom dana, uz postepeno povećanje oblačnosti, biće uslova za pojavu kiše koja se ledi na tlu, prvo na severu i zapadu Srbije.

Do subote 11. januara prognozira se pretežno oblačno i hladno vreme povremeno sa snegom. Obilnije padavine očekuju se u sredu i četvrtak, 9. i 10. januara, uz povećanje visine snežnog pokrivača, naročito na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije.

U periodu od 12. do 16. januara očekuje se malo toplije vreme sa maksimalnom dnevnom temperaturom u granicama višegodišnjeg proseka, uz slabljenje jutarnjih mrazeva. Uz česta prolazna naoblačenja biće uslova za pojavu kiše, susnežice i snega. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

U proteklom periodusnežni pokrivač bio je dovoljne visine da pruži dobru termičku zaštitu od veoma niskih temperatura i jakih mrazeva. U sloju zemljišta gde se nalazi korenov sistem ozimih kultura i krmnih leguminoza nije bilo temperatura koje bi ih ugrožavale.

(Agrosmart)