banner-image

Keserović: Manji rod voća od pet do osam odsto u 2019.

Keserović je ocenio da smanjen rod ima i jednu dobru stranu za proizvodjače, a to je da cene mogu biti veće nego prošle godine.

„Ukupan rod voća u 2018. godini bio je, kako se procenjuje, oko 1,4 miliona tona, od čega je izvezeno oko 45 odsto i ostvaren devizni priliv od oko 600 miliona dolara“, rekao je Keserović za Betu.

Voće je, prema njegovim rečima, perspektivna grana poljoprivrede, jer se među deset poljoprivrednih proizvoda koji se najviše izvoze nalaze tri vrste voća.

„Malina je na trećem mestu, jabuka je na četvrtom-petom, višnja na sedmom-osmom, a breskva na 11-12. mestu liste najviše izvezenih poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Keserović.

Dodao je da su od 72 poljoprivredne zadruge, čak 21 odlučile da se bave proizvodnjom i preradom voća i dobile podsticajna sredstva.

Keserović je ocenio da Srbija nije iskoristila sve potencijale za uzgoj voća i da bi trebalo da širi zasade krupnoplodne višnje koja može da se izvozi u smrznutom stanju, trešnje koja je u deficitu u Evropi, lešnika, oraha i borovnice.

On je kazao da treba utvrditi i zašto je slab izvoz suve šljive jer ukupne količine „ne prelaze one koje su izvožene u kneževini Srbiji“, a to je od 3.000 do 4.000 tona.

Suva šljiva se, kako je rekao, sada najviše izvozi u SAD i Francusku, a iz nepoznatog razloga je izgubljeno evropsko tržište.

Trebalo bi utvrditi šta je razlog za mali izvoz suve šljive u evropske zemlje, može biti da tehnologija sušenja nije u skladu sa propisima tih zemalja“, rekao je Keserović.

Istakao je da vremenski uslovi za sada pogoduju voću jer je hladno i neće ranije nego što treba pokrenuti vegetaciju kao toplo vreme u januaru prošle godine.

(Beta)