banner-image

Lečenje kanabisom u BiH od sredine godine

Dugoočekivana primena kanabisa u medicinske svrhe mogla bi u BiH zaživeti i sredinom ove godine. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, ističe da bi uskoro trebalo da bude sazvana sednica Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga kojom on predsedava.

– Zakon je potpuno jasan – ne mora se svaki put pristupati izmeni i dopuni zakona, već odluku može doneti Veće ministara, ali prije toga treba da se obezbedi pozitivno mišljenje Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga i Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH, naglašava Osmanović .

Smatra da ovo pitanje treba rešiti na način kako su to učinile mnoge države Evropske unije.

– Mislim da ćemo u tom pravcu pokušati iznaći rešenje, a to je da konačnu odluku donese Veće ministara, nakon što obezbedimo pozitivna mišljenja Komisije i Agencije za lekove, ističe Osmanović.

Ipak, eventualna odluka Saveta ministara ne bi značila i definitivnu upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, jer u entitetskim zakonima stoji da je kanabis – droga.

– Zato bi svi ostali prilagodili svoje zakonodavstvo odluci Veća ministara“, rekao je Osmanović.

Upitan šta se može poručiti pacijentima koji očekuju „zeleno svetlo“ za kanabis u medicinske svrhe, Osmanović daje optimistične prognoze.

– Ja se nadam da bismo mogli taj posao uraditi čak i do polovine ove godine. Ne treba BiH da bude izvan drugih zemalja koje su to pitanje rešile. Sve je u interesu naših građana i pacijenata, kaže Osmanović.

Sudeći po odgovoru koji su nam dali iz Agencije za lekove i medicinska sredstava BiH, oni neće stati na put upotrebi kanabisa u lečenju.

– Agencija će podržati inicijativu da se pitanje regulisanja (ne legalizacije) primene kanabisa u medicinske svrhe sprovede na način da se određenim pacijentima i za određene indikacije omogući primena kanabisa za koji je potvrđeno da zadovoljava standarde za kvalitet/efikasnost/bezbjednost“, rekli su iz Agencije.

Zdenka Gojković, nacionalni koordinator za maligna oboljenja RS, podržava kontrolisanu upotrebu kanabisa u zdravstvene svrhe, ali bi se, ističe, morao definisati niz pitanja, poput onog ko će te supstance moći propisivati, kao i pri kojim indikacijama.

– To je najčešće za maligni bol, u slučajevima kada pacijent nije reagovao na sada dostupne preparate, pa čak ni na morfijum, ili, recimo, kod mučnina, povraćanja, odnosno teškog podnošenja hemioterapije, kada terapija koja se sada koristi nije dala dovoljno dobar efekat“, naglašava Gojkovićeva..

Više država već je dalo „zeleno svetlo“ za korišćenje kanabisa u medicinske svrhe ili su odobrile lekove na bazi kanabisa. Slovenija je to učinila 2014, Hrvatska godinu kasnije, a Makedonija godinu nakon Hrvatske.

Izvor:Nezavisne novine