banner-image

Paori na sudu pobedili „Fud planet“ i dobili 900 hektara

Poljoprivrednici u Zrenjaninu i okolini mogli bi u ovoj godini na raspolaganju imati 900 hektara državnih njiva više nego što im je bilo određeno za zakup jer će, ako bude kako kaže sud, bez toliko zemlje ostati firma „Fud planet“. Naime, Upravni sud u Novom Sadu prihvatio je žalbu Saveza udruženja poljoprivrednika Banata kojom je osporeno davanje tih hektara u dugoročni zakup ovom preduzeću po osnovu investicionog plana za preradu soje.

Podsetimo, pretprošle godine je Ministarstvo poljoprivrede aminovalo odluku Grada Zrenjanina da pored nemačke kompanije „Tenis“ i firme „Farmer 023 V&M”, državne njive u zakup na 30 godina da i firmi “Fud planet”, čiji je zakonski zastupnik Mladen Pešut, vlasnik “Bankom grupe”.

Poljoprivrednici iz Zrenjanina, Stajićeva, Kleka, Elemira i Perleza su se žalili na odluku Skupštine grada Zrenjanina tvrdeći da investicioni plan po kojem će “Fud planet” zaposliti 31 radnika i uložiti novac predviđen uredbom o davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u dugoročni zakup investitorima ne pije vode jer je poznato da se u srednjem Banatu soja gaji na malim površinama zbog sastava zemljišta.

-Savez udruženja poljoprivrednika Banata osporio je odluku Grada Zrenjanina po kojoj je zemlja dodeljena tim firmama jer one ne ispunjavaju  uslove iz pravilnika o davanju oranica u zakup na 30 godina. One, naime, namju iza sebe višegodišnje poslovanje u ovoj branši, zadovoljne klijente, pozitivan tržišni bilans i druge reference. To jesu firme koje posluju i imaju obrt ali je stvar u tome da je zemlja eksplicitno data na 30 godina novoosnovanim firmama – izjavio je ranije za Agrosmart Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata dodajući da je veliki deo državnih njiva otišao i stočarima po pravu prečeg zakupa pa su mnogi ratari ostali uskraćeni za te oranice.

Pomenimo, firma “Fud planet” osnovana je 2013. godine, a iza nje stoji bosanskohercegovački biznismen Milan Pešut, koji je učestvovao u brojnim privatizacijama u Srbiji i BiH, pa i u kupovini poljoprivrednih preduzeća. Između ostalog, ovaj nekadašnji bankar zajedno sa vlasnikom “Zekstre” Draganom Đurićem postao je većinski vlasnik Veterinarskog zavoda Zemun. Đurić je zbog te, kako se kasnije utvrdilo nepravilne privatizacije, osuđen na kućni pritvor.

U vlasništvu porodice Pešut je i fabrika “Bioprotein” iz Obrenovca, koja proizvodi hranu za domaće životinje. I ta privatizcija bila je sporna pa je zbog sumnje da je na aukciji narušena konkurencija Agencija za privatizaciju poništila istog dana. Međutim, usledila je Pešutova žalba te je Ministarstvo privrede i privatizacije povuklo odluku Agencije.

S. G.