banner-image

Prve pare iz IPARD-a za projekat agencije Smart IPARD

Dragiši Kovačeviću, voćaru iz Stejanovaca kod Rume, sutra će biti uručeno prvo rešenje o isplati novca iz IPARD fonda u Srbiji. Kovačević je uz podršku konsultantske agencije Smart IPARD iz Novog Sada prošle godine konkurisao za berač višanja i nakon odobrenja projekta kupio je novu mašinu. Sada iz pretpristupnog fonda IPARD očekuje povraćaj od 60 odsto vrednosti njegove investicije.

Kako je planirano, rešenje o isplati uručiće mu šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, zajedno sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

– IPARD mi je značio mnogo u smislu modernizacije proizvodnje jer će mehanizovana berba umnogome smanjiti troškove rada u voćnjaku  i doprineti bržem obavljanju posla i povećanju kvaliteta proizvoda. Sad mogu da planiram i proširenje voćnjaka i dalje unapređenje, nadam se, opet preko ovog EU programa – kaže Dragiša Kovačević.  

Prema njegovim rečima procedura za dobijanje sredstava nije bila komplikovana, a pomogla mu je agencija koja je vodila administartivni deo, te je čitv posao, kaže, završio za šest meseci.

Na Kovačevićevom gazdinstvu obavljene su dve kontrole – takozvana nulta, pre donošenja odobrenja projekta, a potom je utvrđeno da su ispunjeni svi uslovi za isplatu para preko IPARD programa. Njegov voćnjak u Stejanovcima posetili su i visoki predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, u sklopu aktivnosti Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj – IPARD II.

Administrativni deo posla obavila je agencija Smart IPARD koja je na prva tri javna poziva iz ovog programa ugovorila investicije vredne oko šest miliona evra. Korisnicima usluga Smart IPARD-a ovih dana uručuju se rešenja o odobravanju projekata za nabavku novih traktora.

Podsetimo, za nabavku nove mehanizacije konkurisalo se do sada na dva javna poziva, u okviru mere podrške investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Trenutno je otvoren poziv za izgradnju i nabavku opreme za preradu voća, povrća, mesa i mleka i trajaće do 11. marta ove godine.

Prema planu poziva Uprave za agrarna plaćanja, novi konkurs za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, tj. u izgradnju objekata i nabavku opreme, mašina i mehanizacije uključujući i traktore  biće otvoren u junu i trajaće do septembra 2019: {download}171{/download}

S. Kuprešanin