banner-image

Traži se ukidanje Uredbe o obaveznoj proizvodnji hleba

Novosadsko poslovno udruženje „Žitounija” i njene članice, industrijski mlinovi i pekare, uputili su zahtev za ukidanje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500”.

U dopisu upućenom ministru trgovine Rasimu Ljajiću to udruženje predlaže da se, nakon isteka važenja ove uredbe (31. januara ove godine) ona više ne produžava „kao mera ekonomske i socijalne politike”.

Podsećaju da je Vlada Srbije još 2010. godine propisala maksimalnu maloprodajnu cenu vekne belog hleba, kao meru zaštite socijalnog standarda stanovništva koja se, od tada, produžava na svakih šest meseci. Ističu da je u vreme donošenja uredbe zaista pretila opasnost da maloprodajna cena osnovnog tipa hleba bude veća od propisanih 46 dinara.

U poslednje dve godine maloprodajna cena hleba je na nivou koji je znatno niži od maksimalne propisane cene. Zbog toga je ova uredba, koja je suprotna načelu slobodne tržišne utakmice i formiranja cena, izgubila svoj osnovni smisao – navode u „Žitouniji” dodajući da deo proizvođača iz takozvane zanatske proizvodnje (koja sa oko 70 odsto učestvuje u ukupnoj proizvodnji hleba) ni do sada nije u celosti ili delimično, poštovao odredbe iz ove uredbe. Recimo, obavezu da 30 odsto ukupne proizvodnje i prometa bude hleb napravljen od brašna „T-500” ili obavezu proizvodnje vekni od 500 grama.

– Propisana su i maksimalna visina marži od 8,12 odsto, remitenda od pet procenata i rokovi plaćanja od 20 dana, što do sada uglavnom nije kontrolisano niti sankcionisano – navode u „Žitouniji” i kažu da iz svih navedenih razloga smatraju da više ne postoji racionalan ekonomski osnov da se i za naredni period donosi nova uredba o hlebu.

Izvor.Politika