banner-image

Počela isplata iz IPARD-a, Dragiši Kovačeviću iz Rume prve pare

Dragiša Kovačević iz sela Stejanovci kod Rume prvi je poljoprivredni proizvođač kome je danas simbolično uručeno rešenje o isplati sredstava iz IPARD programa EU za nabavku mašine za branje višnje i šljive, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će danas biti isplaćena sredstva za još sedam poljoprivednika i to za nabavku opreme.

Nedimović je novinarima, nakon što je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem simbolični uručio ček Kovačeviću na iznos nešto veći od tri miliona dinara, rekao da će ove godine biti četiri poziva za IPARD u ukupnom iznosu od 80 miliona evra namenjenih srpskim poljoprivrednicima za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i njihovo opremanje neophodnom tehnološkom opremom.

„Ovo su prve evropske pare koje srpski poljoprivrednici, građani, dobijaju na ruke. Do sada je to išlo preko institucija u infastrukturu, ali ovo je sada nešto što može da se vidi“, rekao je Nedimović na gazdinstvu Kovačevića gde je bila postavljena mašina srpske proizvodnje za branje višnje i šljiva koju je Dragiša Kovačević kupio za oko 49.000 evra.

Ministar je rekao da će od tih sredstava Kovačeviću, koji ima zasade na šest hektara i planira proširenje proizvodnje na 20 hektara, iz IPARD programa vraćeno 60 odsto vrednosti investicije.

Zahvalio je Fabriciju, ministarstvima za evropske integracije i finansije na timskom radu koji je omogućio da se u kratkom roku reše problem koji su mučili Srbiju poslednji šest do sedam godina.

“Ovo je samo pokazatelj da zajedno kada se udružimo sa evropskim kolegama možemo da napravimo veliku korist za srspku poljoprivredu”, kaže Nedimović i ističe da 70 odsto poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbija izvozi na prostor EU koja je njen najvažniji trgovinski partner.

Sa unapređem proizvodnje i ulaganjem u opremu i mašine, kaže ministra, dolazi do ušteda koje omogućavaju dalje investicije.

Naveo je da se u početku pričalo da će IPARD sredstva biti privilegija samo za one sa 100, 200 ili 500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Evo slike i prilike. Kovačević je konkurisao za sredstva. Nije ovo 1976. da na A4 napišeš rukom tri rečenice pa ti neko da novac i nikad te više ništa ne kontroliše“, kaže Nedimović.

Naglasio je i da je za voćarstvo neophodno obezbediti navodnjavanje, a da se nabavkom novih mašina omogućava i proširenje zasada.

“Neko će reći da mašine sada menjaju ljude, ali dobrodošli u 21. vek”, rekao je Nedimović.

Ministar je naveo da je do sada izdato i 155 rešenja za nabavku traktora koja su uručena pre dva dana, od ukupno 384 zahteva.

Smart IPARD pomogao u prijavljivanju na javni poziv

Administrativni deo posla obavila je agencija Smart IPARD koja je na prva tri javna poziva iz ovog programa ugovorila investicije vredne oko šest miliona evra. Korisnicima usluga Smart IPARD-a ovih dana uručuju se rešenja o odobravanju projekata za nabavku novih traktora.

Podsetimo, za nabavku nove mehanizacije konkurisalo se do sada na dva javna poziva, u okviru mere podrške investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Trenutno je otvoren poziv za izgradnju i nabavku opreme za preradu voća, povrća, mesa i mleka i trajaće do 11. marta ove godine.

Prema planu poziva Uprave za agrarna plaćanja, novi konkurs za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, tj. u izgradnju objekata i nabavku opreme, mašina i mehanizacije uključujući i traktore  biće otvoren u junu i trajaće do septembra 2019