banner-image

Izvoz pšenice u Egipat od 1. marta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je da bi srpski proizvođači i skladištari pšenice trebalo od 1. marta da izvoze na egipatsko tržište.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da su formalnosti sa Egiptom završene, a da je ostala još poslednja provera tamošnje Uprave za karantin bilja.

Ostala je još Uprava za karantin bilja Egipta, čiji će predstavnici doći kod nas 10. februara da pregledaju skladišne kapacitete.

Mi smo zajedno s proizvođačima i skladištarima pšenice u kontaktu i to je poslednji krug koji mora da se uradi. Očekujem da će od 1. marta egipatsko tržište biti dostupno našim skladištarima i proizvođačima, rekao je Nedimović.

On je dodao da se to dešava u trenutku kada je cena pšenice najviša u poslednje tri do četiri godine i iznosi 23,47 dinara po kilogramu, i podsetio na to da je Egipat najveći svetski kupac pšenice i da godišnje uveze i do deset miliona tona.

Prema njegovim rečima, cena kukuruza po kilogramu takođe beleži kontinuiran rast i trenutno iznosi oko 17,5 dinara po kilogramu, a očekuje se njeno dalje povećanje.

To je zato što je prošle godine bila velika suša kod najvećih svetskih proizvođača ratarske kulture. Pre svega mislim na Australiju i Rusiju. Zapadna Evropa – to je bila katastrofa sa aspekta prinosa, a u Srbiji smo prošle godine imali jako dobre prinose.  Kukuruz je imao najbolje prinose u poslednjih 20 godina, objasnio je Nedimović.