banner-image
banner-image

Opet prepucavanje Vučića i Đilasa oko PKB-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Novom Sadu da Fiskalni savet, Međunarodni monetarni fond, Svetska banka podržavaju rešavanje problema Poljoprivrednog kombinata PKB, te da bi „voleo da mu neko kaže kakve je tu korupcije bilo“.

„Voleo bih da mi nekao kaže kakve je tu korupcije bilo kada se ide na tender na koji se ne javljaju svi oni koji su hteli da kupe PKB. Ja da vam kažem kakvih je pokušaja korupcije tu bilo, ne samo iz Đilasovog perioda, kada su pljačkali gradsku i državnu imovinu na PKB-u, već i kasnije kada su hteli da dobijaju PKB, ali bez tendera“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da se za rešavanje problema PKB-a išlo na tender, te da je mogao ponudu da pošalje svako ko je mislio da želi da kupi taj kombinat.

„Javila se samo strana kompanija. Srbija želi kompanije koje će da dodnose profit i plaćaju poreze, a ne da svake godine država daje svoj novac da bi nadoknadjivala gubitke“, kazao je on i dodao da misli da je to „čisto i izuzetno dobro za ekonomiju zemlje“.

On je komantarisao istraživanje Insajdera u serijalu „Prodaja“, koje je pokazalo da ukoliko dodje do realizacije projekta proširenja puta Beograd-Zrenjanin, da će država morati od otkupljuje zemiljište po tržišnoj vrednosti od kompanije „Al Dahre“ koja ga je prethodno kupila „iako je zakonom zabranjena prodaja državne zemlje“.

Srbija je u poslu oko prodaje PKB, prodala 17.000 hektara državnog zemljišta, čime formalno zakon nije prekršen, jer je prodaja omogućena odlukama, sporazumima i zaključcima, navedeno je u tom istraživanju.

Podsetio je da se sastao se sa potpredsednikom kompanije „Al Dahra“ Al Dareiem u Davosu, kojeg je „zamolio da PKB bude primer i ogledno dobro uspešnog biznisa“.

„Da pokažu da mogu da proizvode više, da plate mogu i moraju da budu više za zaposlene, jer PKB je preduzeće. Oni tu zemlju ne mogu da odnesu na ćilimu arapskom, ili bilo kojem drugom, negde na neko drugo mesto“, kazao je on.

Đilas: Vučić ne govori istinu

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Dragan Đilas negirao je danas tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u vreme dok je on bio na čelu Beograda u kompaniji PKB bilo korupcije.

Reagujući na Vučićevu tvrdnju da je u slučaju PKB-a „korupcije bilo u vreme Đilasa“, bivši gradonačelnik je javno upitao predsednika države „zašto onda za sedam godina nije podignuta ni krivična prijava za to krivično delo, a kamoli neko da je osuđen“, saopštio je Savez za Srbiju.

„Odgovor je vrlo prost, zato što Aleksandar Vučić ne govori istinu, jer je u to vreme PKB pokrenut i pod vođstvom profesionalnog menadžmenta podignut mu je prihod sa 34 na 60 miliona evra uz dobit od 22 odsto. Posle moje smene, u PKB je doveden menadžment poput Dragoljuba Simonovića koji je postavljen za direktora Železnice, a postao je poznat po organizovanju pokušaja ubistva novinara u Grockoj. Takav menadžment je PKB vratio na nivo prihoda od 30-ak miliona evra“, rekao je Đilas.
 
On je naveo i da o ispravnosti prodaje govori i podatak da je ta ista Al Dahra 2013. ponudila i potpisala predugovor za kupovinu kombinata „7 juli“ u Surčinu, gde je dogovorena cena hektara bila 12.000 evra, a kako je dodao, sada je hektar zemljišta PKB-a prodat za 4.000 evra.
 
„Po promeni vlasti, zemljište PKB-a biće vraćeno u vlasništvo države Srbije, a svi umešani u ove malverzacije procesuirani su u skladu sa zakonom, poručio je Đilas.