banner-image

Akcize povećane, koliko će poskupeti gorivo?

U skladu sa Zakonom o akcizama, Vlada Srbije je objavila nove dinarske iznose akciza usklađene sa rastom potrošačkih cena u 2018. godini. Cigarete će sutra poskupeti u proseku 10 dinara, jer je ovog meseca namet na duvan povećan za 1,5 dinar, a da li će, kada i koliko poskupeti i gorivo, još se ne zna jer naftaši nisu obnarodovali njihovu računicu.

„Povećanje državnih nameta na gorivo ne znači automatski da će na pumpama za taj iznos doći do poskupljenja. To usklađivanje je novi trošak naftnih kompanija prema državi. Toliko više će plaćati državi od 1. februara“, kazao je predstavnik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za Večernje novosti.

Državno zahvatanje po litru benzina je povećano za dinar, a na dizelu za 1,13 dinara. 

Narodna stranka: Za visoku cenu goriva kriva vlast

Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da novim poskupljenjem goriva država nastavlja da na teret građana stvara lažni suficit i da je za visoku cenu goriva kriva vlast koja neće da smanji akcize na gorivo.

„Narodna stranka još jednom poziva vladajući režim da smanji akcize na gorivo kao i druge takse i prireze koji dodatno opterećuju kućne budžete već osiromašenih građana“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Aleksić je rekao da po svakom litru benzina koje građani kupe na pumpama Srbije država uzima više od 83 dinara, a po svakoj litri dizela više od 86 dinara.

On je dodao da je od dolaska Srpske napredne stranke na vlast prosečna poreska stopa porasla za 13,6 odsto, da je PDV povećan sa 18 na 20 odsto, a da su akcize na sturu 7,5 odsto i da je vlast za sedam godina zadužila Srbiju za 10 milijardi evra i dodao da država od gradjana uzima novac kroz akcize na kafu, duvan i alkoholna pića.

„Bližimo se momentu kada će građani Srbije na raznorazne akcize, poreze i prireze dati i poslednji dinar iz slamarice. Tada će, nažalost kasno, svima postati jasno da nas ovakva ekonomska politika vodi ka potpunom kolapsu ekonomskog sistema“, rekao je Aleksić.

On je naveo i da je ministar finansija Siniša Mali u junu rekao da „Vlada razmišlja o smanjenju akciza na gorivo“ i upitao koliko dugo će još trajati taj proces razmišljanja.