banner-image

Evropa će uvoziti američku soju za biogorivo

Evropska komisija donela je odluku da se američka soja može koristiti za proizvodnju biogoriva u Evropskoj uniji. Takva odluka je, ocenjuje Rojters, deo nastojanja evropskog bloka da poboljša zategnute trgovinske odnose sa Sjedinjenim Državama

U saopštenju Komisije se navodi da će dozvola za upotrebu američke soje u proizvodnji biogoriva važiti do 1. jula 2021. godine, i da bi mogla važiti i kasnije, zavisno od toga da li ispunjava kriterijum o održivosti predviđen novim pravilima EU za period od 2021. do 2030. godine.

– Današnja odluka je novi dokaz da Evropska unija ispunjava svoje obaveze – izjavio je portparol Komisije.

Američki predsednik Donald Tramp je u julu prošle godine saopštio da neće uvesti carine na uvoz automobila iz EU sve dok dve strane budu radile na modalitetima za unapređenje trgovine, između ostalog, i na povećanju evropskog uvoza američke soje i tečnog prirodnog gasa.

Komisija, koja pregovara o trgovinskom sporazumu u ime 28 članica, saopštila je da je julski dogovor rezultirao povećanjem uvoza soje iz SAD za 112% u drugoj polovini 2018. godine, i da je udeo američke soje na tržištu EU sada oko 75%.

Do povećanja uvoza je došlo zbog pada cena soje u SAD, nakon što je Kina uvela veće tarife za američke mahunarke u sklopu trgovinskog spora sa Vašingtonom, a ne zbog bilo kakve organizovane akcije EU, kažu analitičari.

EU uvozi oko 14 miliona tona soje godišnje koju koristi kao hranu za životinje.

Izvor:eKapija