banner-image

Afrička kuga svinja u komšiluku

Smrtonosna zarazna bolest životinja, afrička kuga svinja, opasno se približila Srbiji. Novi slučaj potvrđen je na farmama u okolini rumunskog grada Temišvara – na oko 40 kilometara od granice sa Srbijom.

U Upravi za veterinu juče su za „Politiku” potvrđene ove informacije. Nadležni podsećaju da Srbija već duže vreme sprovodi sve mere predostrožnosti, kontrolišu se granični prelazi i aerodromi, a iz država u kojima postoji zaraza zabranjen je uvoz ove vrste mesa i prerađevina. Još od letos, kada je bolest otkrivena u Mađarskoj, na granici se kontroliše lični prtljag i oduzimaju proizvodi od svinjskog mesa i sendviči.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je za „Politiku” da je oformljen i krizni centar i da je urađeno sve da se zaštita podigne na najviši nivo.

 – Oformili smo krizni centar da bismo bili u pripravnosti i reagovali na pravi način u slučaju da se zaraza proširi i na Srbiju – rekao je Nedimović povodom informacije da je afrička kuga svinja praktično na vratima naše zemlje.

U susednoj Rumuniji evidentirano je više od 1.000 žarišta afričke kuge svinja. Bolest je prijavljena i u Mađarskoj, zbog čega su još pre nekoliko meseci veterinari upozoravali da nije pitanje da li će ovaj opasni virus pogoditi i Srbiju, već kada će se to dogoditi.

Mali farmeri u Banatu trenutno su najviše ugroženi, zbog blizine Rumunije. U slučaju pojave bolesti, protiv koje ne postoji vakcina, stočarima prete totalni gubici. Ukoliko samo jedna svinja oboli sprovodi se eutanazija nad svim životinjama na farmi. Prošle godine Rumuni su bili primorani da ubiju više od 50.000 svinja zaraženih afričkom kugom. Afrička kuga svinja (AKS) je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja se na evropski kontinent proširila 2007. godine preko Gruzije. Virus koji izaziva afričku svinjsku kugu bezopasan je za ljude i druge životinje. Ali, za divlje svinje i one koje se gaje na farmama bolest je gotovo stoprocentno smrtonosna.

Uništavanje zaraženih svinja izaziva veliku ekonomsku štetu, zbog čega je cela EU u pripravnosti. Danska je prošle godine najavila da će na granici sa Nemačkom podići ogradu dugu čak 70 kilometara kako bi sprečila prolazak divljih svinja, koje su glavni prenosioci bolesti. Zabrinutost Danaca je opravdana jer od izvoza svinja godišnje inkasiraju 5,5 milijardi dolara. Nemačka je takođe, u februaru prošle godine, zvanično odobrila lovcima da tokom cele godine mogu da love divlje svinje.

Bolest je već prijavljena u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Rusiji, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) navodi da je afrička svinjska kuga ozbiljna pretnja za sisteme proizvodnje svinja. Ne samo da ugrožava sigurnost hrane, već može da ima i velike posledice na međunarodni promet svinjetine kao rezultat ograničenja trgovine. Sve je veća globalna zabrinutost da će se virus širiti. Svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja je u opasnosti – upozorili su stručnjaci FAO. Bolest može preći hiljade kilometara i stići u zemlje u kojima prethodno nije bilo slučajeva, uglavnom putem mesa koje stiže avionima i brodovima ili ga individualno prenose putnici.

Izvor:Politika