banner-image

Kad starac Fočo od stotinu ljeta dobije njive na 30 godina

Starac Fočo od stotinu ljeta dobio državne njiva u zakup na 30 godina, Arapi kupuju pa sade, tajkuni najbolji seljaci pa plaćaju arendu 100 evrića – šta je tu novo u državi Srbiji? Ništa novo, samo je trulež stara.

Neki se sad setili da je prodaja PKB-a  Al Dahri pogrešan potez i da će država imati mnogo štete, od toga da zarada od poljoprivrede ide strancima do toga da će država zbog autoputa sama otkupljivati ono što je sada prodala. Da nije tužno bilo bi smešno, jer šta je dvadesetak hiljada hektara naspram 540.000 hektara koji su pljačkaškom privatizacijom otišli u pogrešne ruke, na progrešnu ekonomsku stranu i u pogrešne svrhe.

Privatizacija je od prvog dana i prvog zakona bila napravljena da se obogate lovci na imovinu, a ne da bi se pomoglo poljoprivredi i razvoju sela. Pa ova privatizacija je bila prvi korak ka osiromašenju sela, jer je profit umesto da ostaje selu i seljacima odlazio na Kipar, u Ukrajinu, u džepove Kostića, Miškovića Matijevića… Sad su se politikanti setili da je privatizacija velikih poljoprivrednih preduzeća pogrešna. Vučić i ekipa samo su nastavili da uništavaju ono što je već bilo razoreno, a to je zemljišni fond i ogromno bogastvo koje je on predstavljao, a svako bogatstvo u Srbiji nije povod za dobrobit zajednice već za pljačku, korupciju i zloupotrebe.

Što je PKB važniji od preduzeća u Sivcu, Aleksi Šanatiću, Krivaji, Kaću, Futogu, Irmovu… Skroz je suprotno. Mnoga su mala poljoprivredna preduzeća bila važnija za vojvođanska sela nego PKB za Beograd. U selima su radili ljudi iz sela, a ogromna većina onoga što se zaradi ostalo bi u selu kroz plate i druge benefite koje imate ako je firma vaša i živi s meštanima.

Nikome nije smetalo kada je Kostić kupovao šećerane za tri evra uz obavezu da investira. Investirao je tako što je kupovao polovnu opremu, a onda zatvorio šećeranu jer nije rentabilna. Pa kako da bude kad je ugrađena stara a ne nova tehnologija. I nikom ništa. Iz slučaja Kostića i privatizacije šećerane u Baču svaka budala može da vidi da nismo imali ni pravnu državu, ni institucije ništa. Naravno da je najmanje kriv Miodrag Kostić jer je samo iskoristio banditski zakon o privatizaciji i bezakonje koje vlada u srpskoj nazovi pravnoj državi.

Slučaj Mileta Jerkovića i banditske privatizacije koju je sproveo i uništavanje silnih preduzeća samo je dimna zavesa da se zataška hiljade manje uočljivih zloupotreba u privatizaciji. Nije Mile jedini kupovao pa uništavao.

Ljudi, da li posle 18 godina možete da shvatite da su likovi s opasnim i pokvarenim namerama razorili ogroman prirodni resurs koji je mogao da posluži i seljacima, i poljoprivrednicima i poljoprivredi i državi, a da sada većinom služi samo grupici odabranih.

Ajde da ponovimo. U Vojvodini je pre početka privatizacije bilo oko 540.000 hektara državne društvene i zadružne poljoprivredne zemlje i to obradive. To je da se izdavalo u arendu po prosečnim cenama od 100 evra po jutru ili 200 evra po hektaru bilo preko 100 miliona evra godišnje, a od privatizacije do danas oko dve milijarde evra država je mogla zarditi samo da je davala njive u zakup. Da država zaradi dve milijarde i da seljaci u selima zarade pride jer toliko pa i mnogo više danas plaćaju arendu za njive koje obrađuju.

Umesto da je formiran državni zemljišni fond gde bi ušle sve njive pa onda davane onima koji žele da se bave poljoprivredom, napravljen je zakon koji je protivustavno omogućio da tajkuni takozvane društvene njive u kupljenim preduzećima ukljiže kao svoje vlasništvo.

Nikada Ustavni sud nije razmatrao da li je prodaja poljoprivrednog zemljišta po Ustavu i da li je ono prirodno bogatastvo. O svakoj gluposti su podnošeni zahtevi samo se nijedna politička partija ili udruženje seljaka ili bilo koji borci za seljačka, ljudska ili bilo kakva prava nije setilo da priupita Ustavni sud da li je po Ustavu da tajkuni njive uknjiže kao svoje vlasništvo.

Dok su žuti prodavali Vučić je plakao po mitinzima za Šešeljem, kad je obrisao krokodilske suze glumi poštenjačinu i  sad nastavlja ono što su Aleksandar Vlahović , Mirko Cvetković i Siniša Mali radili dok su pisali Zakon ili radili u Agenciji za privatizaciju koja je i sprovodila ove nakaradne zakone i brinula se da Kostić ispoštuje ugovore u Baču, na primer.

Privatizacija je bila protivustavna, a sve što se radi sada u srpskoj poljoprivredi je protiv zdave pameti. Demagozi oživljavaju selo, a prvo treba da ožive seoska poljoprivredna preduzeća da selima vrate njive, da u selima grade male i srednje fabrike… Posle prećutane privatizacije nema kajanja.

Možda ja lupam, izmišljam, nepravedno optužujem. Sve je bilo i po zakonu i Ustavu. Svi su nedužni, ali..

Imamo još jedan predlog. Nepoštenim porezima, koje treba uvesti i koje će izglasati skupština, tajkune treba naterati da vrate sve njive koje su pošteno kupili. Kako došlo, tako nek im i ode.

Milovan Lukić