banner-image

Besplatna obuka za počinjanje i razvoj posla u agraru

U toku je prijavljivanje za besplatnu obuku za razvoj posla u poljoprivredi, namenjenu prvenstveno teže zapošljivim osobama iz Zlatiborskog, Raškog i Šumadijskog okruga. Obuku organizuje Udruženje „Fenomena“ iz Kraljeva u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Kragujevcu, Regionalnom razvojnom agencijom u Užicu i Poljoprivredno-hemijskom školom u Kraljevu. Projekat podržava vlada Švajcarske kroz SwissPRO program.

Korisnici i korisnice socijalnih programa, osobe nižeg obrazovnog nivoa, nezaposleni duže od godinu dana, romska i druge manjinske zajednice, samohrane majke, žene koje su pretrpele nasilje i mladi iz neke od ovih društvenih grupa, za obuku se mogu prijaviti do 15. marta.

Za izabrane polaznike, koji bi želeli da započnu posao u poljoprivredi, „Fenomena“ sa partnerima na proleće organizuje 9 dana obuke o osnovama: pisanja biznis plana, pravne regulative u poljoprivredi, higijenskih standarda i agrotehničkih mera, naročito u organskoj proizvodnji, marketinga, mogućih izvora finansiranja.

Edukacije se održavaju na poljoprivrednim gazdinstvima u 3 modula po 3 dana, ukupno 9 dana. Troškove smeštaja, hrane i prevoza plaća organizator obuke. Tri polaznika ili polaznice koji napišu najbolje biznis planove dobiće iz DAFF fonda u vidu opreme po 59.000 dinara investicije, koju će vratiti kroz posao.

Zainteresovani mogu da se jave do 15. marta mejlom na [email protected], na telefon 065 / 230 5000 ili partnerskim organizacijama u Zlatiborskom, Raškom ili Moravičkom okrugu.

Projekat „Socijalna inkluzija kroz DAFF agrobiznis model“  realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projekte usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

DAFF – Poljoprivredni razvojni fond Fenomena – je pre 4 godine osnovalo udruženje „Fenomena“ iz Kraljeva u cilju podrške poljoprivrednom i socijalnom preduzetništvu u Srbiji.

Obuku je do sada prošlo oko 120 polaznika i polaznica. Petoro polaznika je dobilo investiciju iz DAFF-a, a 52 polaznika su nakon obuke dobila sredstva iz drugih izvora finansiranja. Udruženje „Fenomena“ kroz DAFF agrobiznis model promoviše socijalno-preduzetničku inicijativu i održivu poljoprivredu, poslove koji su finsnsijski isplativi, ali koji imaju i pozitivan efekat na društvenu zajednicu i prirodno okruženje.

S. K.