banner-image

Prihvatiti dobru poljoprivrednu praksu i očuvati životnu sredinu

Rezultati prekograničnog evropskog projekta Hrvatske i Srbije „Uticaj dobre poljoprivredne prakse na zaštitu životne sredine u pograničnom području“ (IMPACT-ENVI), biće predstavljeni 1. marta na Fakultetu zaštite životne sredine Univerziteta Edukons u Sremskoj Kamenici.

Radionicu organizuju partneri na ovom projektu – Univerzitet Educons, Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Obrtničko industrijska škola Županja i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.  

Eksperti koji su učestvovali u realizaciji zajedničkih aktivnosti informisaće poljoprivredne proizvođače  o rezultatima IMPACT-ENVI i uticajima emisije nitrata i pesticida iz poljoprivredne proizvodnje na životnu sredinu.

Univerzitet Edukons poziva sve zainteresovane, a naročito poljoprivrednike da učestvuju u radionici kako bi se upoznali s rezultatima projekta koji za cilj ima podizanje svesti o potencijalnim zagađenjima iz poljoprivredne proizvodnje, kao i prenos znanja i veština o novim tehnologijama u proizvodnji hrane. Zato je od velikog značaja edukacija poljoprivrednih proizvođača i prihvatanje dobre poljoprivredne prakse u svrhu zaštite životne sredine i biološke raznolikosti

Ovaj skup otvoriće u 10 časova prof. dr Mira Pucarević, dekan Fakulteta zaštite životne sredine Univerziteta Edukons (FZZŠ), a potom će prof. dr Dunja Prokić govoriti o Nitratnoj direktivi. Mr Isidora Kecojević iz Abiotech lab-a predstaviće Pravilnik o ostacima pesticida u hrani. Doc. dr Nataša Stojić i prof. dr Mira Pucarević sa FZŽS govoriće o nitratima u životnoj sredini i pesticidima u zemljišta, a Msc Slađana Gluščević iz Agrosmarta predstaviće IPARD program za finansijsku pomoć poljoprivrednicima čiji projekti podrazumevaju poštovanje standarda iz oblasti životne sredine.

Poziv za radionicu možete preuzeti ovde: {download}176{/download}