banner-image

Solarizacija, dezinfekcija zemljišta bez hemijskih preparata

Solarizacija je postupak dezinfekcije zemljišta, koji se obavlja bez primene hemijskih preparata. Sam cilj ove primene jeste iskoriščavanje sunčeve energije u najtoplijim mesecima. Solarizacija nije još uvek u potpunosti ispitana, pa se ne zna da li daje trajan efekat ili privremeni (odredjeni vremenski period). Jedan od problema jeste taj što se solarizacija vrši u najtoplijem vremenskom periodu od juna do avgusta, u vreme zrenja gajenih kultura i berba.

Postupak predviđa da se na zemljište postavi transparentna polietilenska (malč) folija  tokom vrućih letnih meseci (kada je dan dug, vedro nebo i temperatura vazduha visoka) jer će se tako povećati temperaturu zemljišta do tačke koja je smrtonosna za mnoge biljne patogena, seme korova i već iznikle korove (uključujući parazitske semenke ) kao i insekte koji se nalaze u različitim ciklusima razvoja.

Izlaganje zemljišta suncu poboljšava ishranu biljaka, poboljšava dostupnost azota i drugih esencijalnih hranjivih materija.

Maksimalno zagrijavanje zemljišta najbolje je kada je folija blizu zemlje, dakle vrlo je važno da područje koje se tretira bude bez korova, ostataka biljne mase, pukotina, i bez velikih grudvi koje će podići foliju od zemljišta, a mogu je čak i oštetiti. Zemljište treba da bude istanjirano, obrađeno roto-frezom ili roto-drljačom, dobro poravnano i povaljano valjkom te zaliveno s većom količinom vode. Vlažno zemljište bolje prenosi temperaturu i na taj način će solarizacija biti delotvornija.

U plasteniku se postavlja sistem kap po kap sa medjurednim razmakom od 15 cm. Preko toga se namesti providna malč folija, koja se na krajevima ugura jednim delom u zemljište. Plastenik se zatvara. Nakon toga se pušta voda koja teče bez prekida 2-3 dana, kako bi doslo do kvašenja zemljišta na dubini od 15 cm. Zemljište bi trebalo biti vlažno kao posle velike kiše, odnosno potrebno je da se pojave barice i blato.

Plastenik ostaje tako zatvoren oko 6 nedelja kako bi zemljište ispod malč folije dostiglo temperaturu od 60°C.

Na ovaj način suzbijaju se svi štetni organizmi u zemljištu, i smanjuje korovska flora.

Izvor:PSSS