banner-image

Epidemija klasične svinjske kuge u Japanu

Dok Evropa, ali i deo Azije, strahuje od afričke kuge svinja koja se nezadrživo širi, u Japanu se već neko vreme vodi borba protiv klasične kuge svinja. Naime, kako prenosi sajt pigprogress, virus ove bolesti se proteklih sedmica brzo širi Japanom. Najpre je virus otkriven u septembru 2018. godnie na farmi u oblasti Gifu. Do januara ove godine bolest se širila uglavnom u istoj oblasti i to najčešće među populacijom divljih svinja. Prema podacima svetske Organizacije za zdravlje životinja u 2018. godini ubijeno je oko 9.000 svinja na farmama u blizini kako bi se sprečilo širenje bolesti. Međutim  i pored toga u 2019. godini došlo je naglog širenja bolesti pa je tokom januara ubijeno više od 18.000 životinja. Klasična kuga svinja potvrđena je na šest farmi na kojima se u proseku uzgaja 600 do preko 6.000 životinja.

 I dok je virus krajem prošle i početkom ove godine detektovan uglavnom u blizini Nagoje, u februaru se zaraza proširila po velikom delu Japana. Farme na kojima je potvrđen virus međusobno su udaljene i više stotina kilometara. Japanski ministar poljoprivrede ocenio je trenutnu situaciju kao ekstremno opasnu.

Za sada su u borbi protiv bolesti još uvek koriste higijenske i biosigurnosne mere, a vakcinacija ne primenjuje zbog negativnog uticaja na izvoz svinjetine. Bez obzira na to Svetska organizacija za zdravlje životinja skinula je Japan sa liste zemalja koje su slobodne od klasične kuge svinja.

Japan je pre izbijanja epidemije imao status zemlje slobodne opd ove bolesti još od 1992. godine. Još uvek se ne zna kako je virus dospeo u ovu zemlju, ali je za širenjenajverovatnije odgovorna farma u Nagoji koja je, kako se pretpostavlja, inficirane životinje isporučivala farmama širom Japana.

S.K.