banner-image

Amerika traži od Kosova da ukine takse za robu iz Srbije

Visoki funkcioneri američke administracije uputili su pismo kosovskim liderima u kome su ih upozorili da odnosi SAD i Kosova ne mogu biti vraćeni na „prethodni, zavidni“ nivo dok Priština ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je večeras portal Kossev.

Po navodima portala, američki zvaničnici su juče uputili pismo predsedniku i premijeru Kosova, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, kao i predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju u kome se izrazili „nevericu“ zbog odluke Prištine da „ignoriše savete“ SAD u vezi sa suspenzijom spornih taksi.

„Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu da žive onako kako izaberu, u miru. Hiljade diplomata i vojnika SAD su se lično založili u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Neverovatno je da posle svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignoriše naše savete“, stoji u pismu.

Navodi se i da akcije Prištine poput uvodjenja taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, „podrivaju sposobnost SAD da nastave da saradjuju“ sa Kosovom na „širokom spektru zajedničkih ciljeva“.

„Nakon što su naši zahtevi za suspenziju taksi bili zanemareni, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše bezbednosno partnerstvo. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. S obzirom na problematičnu akciju koju je poduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da dodje do takve posete. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i njih takođe treba ograničiti“, stoji u pismu.

Američki zvaničnici su naveli da je Vašington spreman da „pomogne i podrži Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na medjusobnom priznanju, koji je trajan, koji može biti sproveden i koji donosi korist obema stranama“.

„Naša namera je da osiguramo da Srbija i Kosovo deluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo“, stoji u pismu koje su potpisali zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, zamenik pomoćnika sekretara odbrane Lora Kuper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD, Džon Ert.

(Agencije)