banner-image

Nedimović sa delegacijom Egipta o saradnji u agraru

Ambasador Egipta i poljoprivredna delegacija te zemlje sastali su se u Beogradu sa srpskim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem kako bi razgovarali o jačanju bilateralne saradnje u oblasti agrara.

Egipatski ambasador Amr Alguvejli je na sastanku sa Nedimovićem, trećem u ovoj godini, razgovarao o unapređenju saradnje koja bi počivala na četiri stuba: razvoju bilateralnog preferencijalnog trgovinskog sistema za niz poljoprivrednih proizvoda koji su izvozni prioriteti za dve zemlje; istraživanju potencijala za zajedničku proizvodnju poljoprivrednih mašina, olakšavanju učešća obe zemlje na izložbama i forumima, uključujući i na Novosadskom poljoprivrednom sajmu, kao i na saradnji u istraživanju i razvoju, uključujući u razmeni iskustava između istraživačkih centara.

U saopštenju ambasade Egipta u Beogradu kaže se da je ambasador rekao da je srpska strana predstavila nacrt memoranduma o razumevanju u oblasti poljoprivrede, u sklopu priprema za Zajednički ekonomski komitet koji će se održati u prvoj polovini ove godine.

Ministar poljoprivrede Srbije je, kako je saopšteno, izneo rezultate svoje januarske posete Egiptu, koja je usledila nakon razgovora između egipatskog ministra spoljnih poslova Sameha Šukrija sa premijerkom Anom Brnabić 28. novembra prošle godine, koji su tada razmotrili načine za unapređenja saradnje između dve zemlje u oblasti poljoprivrede.

Šef poljoprivredne delegacije Egipta, Ahmed Kamal Al-Atar, informisao je raznovrsnu delegaciju o budućim zadacima, s ciljem izrade studije o izvoznom i uvoznom potencijalu na srpskom tržištu i fitosanitarnim standardima.

Ambasador je zaključio da će ambasada Egipta u Beogradu biti domaćin velikog foruma između gostujuće delegacije i najvećih srpskih kompanija koje se bave trgovinom u oblasti poljoprivrede, a istovremeno je uputio poziv egipatskim i srpskim kompanijama da učestvuju na srodnim forumima i izložbama u obe zemlje.

Izvor:Dnevnik