banner-image

LSV: Vlast dužna da saopšti istinu o Tenisu

„Tokom skoro četiri godine, od senzacionalne najave se ispostavilo da Tenis neće zaposliti 2.400 radnika, uložiti 420 miliona evra i podići 20 farmi, nego planira da uloži 100 miliona evra, otvori tri farme i zaposli 250 radnika. Saznalo se i da sa Tenisom nema nikakvog ugovora nego samo platforma za pregovore“, upozorila je LSV u saopštenju.

Upozorava se i da je ta kompanija dva puta odložila početak rada, da bi „pre nekoliko dana pojedini mediji javlili i da će ta kompanija u martu odlučiti da li će uopšte investirati u Srbiji ili neće“.

Dodaje se da je, uprkos protivljenju LSV i vojvodjanskih paora, zbog „Tenisa“ promenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, obezbedjen joj je dugoročni zakup državne zemlje na 30 godina, a planirano je da se na isti način obezbedi još pet hiljada hektara u Vojvodini.

„Povrh svega, ekonomski i ekološki uslovi pod kojima je Tenis trebalo da dodje su bili svih ovih godina obavijeni velom tajne. Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ćute i ne smeju da se usprotive“, piše u saopštenju koj je potpisao generalni sekretar LSV Bojan Kostreš. 

Zatražio je od vlasti u Srbiji da kažu šta je tačno garancija da će „Tenis“ uošte izgraditi farme i najavljenu klanicu, kako će biti zaštićena prava radnika i kako će biti rešeno pitanje smrada, otpadnih voda i zagadjivanja zemljišta.

Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je početkom februara da bi konačna odluka o tome da li će nemačka kompanija „Tenis“ doći u Srbiju ili ne, trebalo bi da bude doneta u martu.

Portal VOICE je objavio da je, prema informacijama iz izvora bliskim top menadžmentu kompanije, ovaj vodeći proizvodjač svinjskog mesa u Evropi trenutno „bliži odluci da odustane od najavljenog investiranjau Srbiji“.

(Agrosmart)