banner-image

Ozima pšenica u Kovinu proređena, repica nije nikla

Jesenja setva na podrucju opstine Kovin, kao i u ostalim podrucjima zemlje nije dobro prošla, zasejana povrsina je 3860 ha, sto je najmanja povrsina pod pšenicom u poslednjih desetak godina. Izuzetno sušna jesen učinila je da se ratari suoče sa neuobičajenim uslovima za pripremu i setvu pšenice. Svi optimalni rokovi i pravila struke postali su u ovakvim termina neprimenljivi, pa je tako zasejana povrsina manja od planiranih površina, a glavni problem ratarima predstavljalo je suviše dug period bez padavina i suvo zemljište koje se nije moglo kvalitetno pripremiti za setvu.

Uljana repica koja je bila zasejana na malom delu povrsine usled nepovoljnih vremenskih prilika nije nikla, tako da ce se te površine presejati drugim usevom.

Mozemo reci da je skoro trecina povrsine pod psenicom na podrucju opstine Kovin, zasejana van optimalnog roka setva.

Pšenica iz prvih rokova setve na jednom delu povrsina, narocito na parcelama sa lošom predsetvenom pripremomu ritskom podrucju i delu povrsina u obodu Deliblatske pescare gde je teren peskovit, retke su i sa proredjenim sklopom, uzrok tome su jednim delom padavine ali ne dovoljne u oktobru koje su isprovocirale klijanje nakon toga suša i suva podloga dovele su do sušenja naklijalih zrna. Sneg koji je padao u prethodnom periodu, dobrodošao je povšinama pod ozimim kulturama, ali i poljoprivrednom zemljištu koje nije obrađeno, omogucice bolje uslove za radove u predstojećem prolećnom delu vegetacije.

Kako su u toku pripreme za prihranu pšenice, proizvodjači će morati da detaljno pregledaju usev i donesu odluku da li proređene useve ostavljati ili planirati setvu druge kulture.Tokom prikupljenih informacija na zimskim predavanjima pšenica je u glavnom u fazi 2-3 lista, sto je neprirodno za ovaj usev u ovom periodu, jer bi pšenica sada trebala da bude u fazi bokorenja. 

Prema vremenskim prilikama u decembru, januaru i ovom delu februara na podrucju opstine Kovin nije bilo ekstremno niskih temperatura, tako da nije bilo uslova za stete ove vrste na usevu.

Prema najavama vremenskih prilika za naredne dane, ne očekuju nas niske temperature i vetar koji je u ovom delu Banata čest i koji može u uslovima niskih temperatura stvoriti golomrazicu koja bi dovela do izmrzavanja biljaka, a one su u ovoj fazi još uvek osetljive na niske temperature.

Preporuka proizvodjacima je da obidju svoje useve i izvrše pregled stanja useva i preged na prisustvo glodara koji su u ovom periodu aktivni, tako da proredjenom usevu mogu naneti stetu i jos vise ga prorediti. Ovako proredjen usev stvara uslove za nicanje korova na parceli. Ukoliko se utvrdi prisustvo glodara uraditi zastitu primenom gotovih mamaca. Prilikom primene  rodenticida pridrzavati se uputstva za primenu.

Izvor: PSS AP Vojvodine