banner-image

Živina koja jede brokoli ima lepša i kavaltetnija jaja

Hrana za koke nosilje napravljena od otpada koji nastaje prilikom proizvodnje brokolija – drške i listovi, može blagotvorno da deluje na proizvodne karakteristike jaja, pokazala su najnovija istraživanja Univerziteta u Klaifoniji, prenosi Poultry world.

Pre svega,  jaja koka hranjena  na ovaj način imala su veći sadržaj hranljivih materija, a boja žumanceta bila je lepša i intenzivnija.

Istraživači s ovog Univerziteta utvrdili su da  uvođenje brokolija u ishranu može da doprinese smanjnju alergija i manoj pojavi bolesti.

Tokom ubiranja brokolija, za ljudsku upotrebu uzimaju se samo glavice, dok se drške i listovi koji čine čak 75 odsto prinosa zaoravaju. Na ovaj način odbacuje se masa koja u sebi sadrži velike količine klacijuma, vitamina, prirodnih boja, karotenoida i antioksidanasa.

Kaotenoidi su posebno intersantni za poljoprivrednike koji proizvode jaja jer opojačavaju obojenost žumanceta.

Tokom probnih istraživanja hrani za koke nosilje dodavana je velika količina brokolija u smeše sa sojom i kukuruzom. U odnosu na kontrolnu grupu koja je jela uobičajenu hranu dobili su se slični rezultati kada je u pitanju uzimanje hrane telesna masa, konverzija, proizvodnja jaja, njihova težina, debljina ljuske…

Nisu zabeleženi nikakvi negativni efekti, a boja žumanceta u eksperimentalnoj grupi bila je znatno izraženija. Dobijeni rezultati ukazali su na to da su potrebna dodatna istraživanja koja bi utvrdila sve efekte i opravdanost uvođenja brokolija u obroke za koke nosilje.

S.K