banner-image

Dobar dan domaćine okupio paore, struku i nauku

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je otvorio danas, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, naučno – stručno savetovanje „Dobar dan domaćine“.

„Serija naučno-stručnih savetovanja „Dobar dan domaćine“,  koja se ove godine odvija  širom Vojvodine, predstavlja rezultat saradnje resornog sekretarijata sa Poljoprivrednim fakultetom. Uz izuzetno jaku podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a od ove godine i poljoprivrednih savetodavno-stručnih službi i lokalnih samouprava, ideja je da se ovaj skup još više približi vojvođanskim ratarima. Tokom  februara i marta, biće organizovan u još sedam vojvođanskih  lokalnih samouprava, kako bi se poljoprivrednici na licu mesta upoznali sa  primenom novih tehnologija, te stekli nova znanja i dobili stručne odgovore u cilju  unapređivanja njihove proizvodnje“, ukazao je Radojević.

Ističući da znanje predstavlja moć, , dr Radojević je izneo da je uveren  da će se kroz seriju ovih savetovanja omogućiti poljoprivrednicima da dođu do najsavremenijih dostignuća i istraživanja, koja će moći da primene u praksi.

„Ovo je pravi način održavanja savetovanja, jer smo uključili predstavnike struke i nauke, predstavnike savetodavaca i pozvali poljoprivredne proizvođače da se zajedno na jednom mestu informišu o mogućnosti za unapređivanja njihove proizvodnje“, naglasio je Radojević.

Dr Radojević je ukazao da broj prisutnih poljoprivrednika govori u prilog tome da oni prepoznaju značaj ovakvih skupova i da su prilika da se blagovremeno upoznaju sa merama republičke i pokrajinske agrarne politike u 2019. godini.

On je podsetio da nikada nije bilo više novca u agrarnom budžetu  za poljoprivrednike Vojvodine, koje je i ovom prilikom pozvao da iskoriste svoju šansu. Radojević je ukazao i da do sada nikada nije bio veći nivo ostvarivanja povrata sredstva, u odnosu na realizovanu investiciju. Kako je naveo, on se kreće do 70 odsto, po nekim konkursnim linijama i do 80 odsto i, kada su mladi poljoprivrednici u pitanju i stratap program – to je i 90 odsto. Radojević je konstatovao da je to nešto što svakako ide u prilog razvoju poljoprivrede.

Resorni sekretar je naglasio i da je Sekretarijat već početkom februara objavio prve konkurse, i da do sada još nikada nisu  ranije objavljeni. Ovo govori u prilog efikasnosti Sekretarijata, koji je uspeo za ove dve godine da realizuje i sve zatečene obaveze od 2010. pa do 2016. Godine, i time  učini da budžet za 2019. godinu bude izuzetno operativan.

Dr Radojević uputio je posebne pohvale Ministarstvu povodom subvencija za dizel gorivo poljoprivrednicima u Srbiji. On je istakao da ono što tome ide u prilog je nivo finansijskih sredstava u budžetu Srbije, čime je omogućeno da se izdvoje dve milijarde dinara samo za ovu namenu. Radojević ističe da je ovo konkretna podrška poljoprivrednicima u susret predstojećoj setvi.