banner-image

Digitalizacijom poljoprivrede do većeg profita uz manje rada

Primena informacionih tehnologija u poljoprivredi s ciljem unapređenja kvaliteta i rentabilnosti proizvodnje uz očuvanje životne sredine bila je tema konferencije „Agri-Tech Future“koja je održana u Prvirednoj komori Vojvodine (PKV). Konferenciju je organizovala kompanija „Color Media Communications“ pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije  u saradnji sa PKV.
Otvarajući skup Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad PopovićDigitalizacijom poljoprivrede do većeg profita uz manje rada

 istakao je da je digitalizacija nudi ogromne mogućnosti za razvoj poljoprivrede, ali i celokupne privrede. Naglasio je i da je Novi Sad na evropskoj mapi prepoznat kao jedan od glavnih centara za inovacije u IT sektoru i njihovu primenu u poljoprivredi.

Popović je naveo da Srbija ima velik izvozni potencijal, osebno u poljoprivredi gde beležimo suficit, kao i da je naš cilj preivrredni razvoj zasnovan na znanju. Rekao je da upotrebom IT u poljoprivredi može da se optimalizuju prinosi koji u zavisnosti od vremenskih uslova mogu da variraju i po tri, četiri  puta. Takođe može značajno da se smanji upotreba pesticida i đubriva, a pri tome poveća prinos.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević istakao je da su IT i poljoprivreda dve najperspektivnije oblasti koje treba da omoguće da se poljoprivreda razvija i da agrarni sektor postane savremeniji. Cilj je da se digitalizacijom doprinese bržem i ravnomernijem ruralnom razvoju i da se proizvodi što više hrane kako bi se zadovoljile narastajuće potrebe čovečanstva. Radojević je napomenuo da Sekretarijat posebno podržava generacijsku obnovu poljoprivrede pa su u konkursima koji se raspisuju mladi do 40 godina preoznati kao posebna kategorija. Upravo mladi,kako je istakao, najlakše prihvataju nove tehnologije i oni su nosioci napretka. 

Radojević je podsetio da poljoprivrednici potpuno besplatno mogu da koriste internet platformu AgroSens koju je kreirao institut BioSens, koja im pruže brojne mogućnosti da uneprede svoj rad. Do sada, kako je naomenuo, ova platforma ime 11.000 registrovanih korisnika.  

Na konferenciji je predstavljena platforma AgroSens, kao i prva digitalna farma u Krivaji. Ovu farmu će ove godine, baš kao i prošle, imati priliku da dođu svi zainteresovani poljoprivrednici da bi se upoznali sa prednostima upotrebe IT.

Predstavljena je i platforma AgroNET, inovacije u organskoj poljoprivredi, zatim je objašnjeno kako u agraru funkcioniše Internet of things, aučesnici su imali priliku i da vide kako funkcionišeweb aplikacija „Knjiga polja“.

Izvor:Poljoprivrednik