banner-image

Mart u znaku zaštite pčela

Savez pčelarskih orgabizacija Srbije (SPOS) zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) realizuje projekat posvećen javno-privatnom dijalogu povodom problema trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi. Mesec mart biće udarni mesec javne kampanje zaštite pčela i zvaće se mesec zaštite pčela „Sačuvaj pčele – sačuvaj sebe“.

U okviru meseca zaštite pčela biće održano nekoliko okruglih stolova. Prvi će biti organizovan u Beogradu, 5. mart, od 11:00h do 12:30h u Palati Srbija, istočni ulaz, sala 368, treći sprat

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i NALED pozivaju poljoprivredne proizvođače, pčelare, predstavnike resornih državnih institucija i lokalnih samouprava, stručnu javnost i potrošače da se uključe u javno-privatni dijalog u okviru kampanje zaštite pčela od trovanja i ukažu na probleme, izazove i moguća rešenja u borbi protiv trovanja pčela u Srbiji. 

Naredni okrugli stolovi biće organizovani 14.03. u Novom Sadu i 26.03. u Čačku.

Svi zainteresovani mogu da prijave svoje učešće na 011 6128 071 ili na mail [email protected] i predlože i ocene rešenja za unapređenje zaštite pčela putem vebsajta www.jpd.rs, na kome će se do 5. marta objaviti potrebni materijali.

O ciljevima kampanje na skupu u Beogradu govoriće Ninoslav Kekić,  v.d. pomoćnika direktora Republičkog sekretarijata za javne politike. Na temu -Trovanje pčela u Srbiji – kako i zašto govoriće Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), a o pravilnoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja u cilju zaštite pčela Nenad Milojević, načelnik Fitosanitarne inspekcije u Upravi za zaštitu bilja.

Biocidni proizvodi za suzbijanje komaraca iz aviona i uloga Ministarstva zaštite životne sredine su tema o kojoj će pričati Bobana Jakovljević, iz Ministarstva zaštite životne sredine, a o dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji (DDD) Nada Milić iz Ministarstva zdravlja. Problem nelegalnog uvoz pesticida i njegovo sprečavanje predstaviće Ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Agrosmart)