banner-image

Sad bi i Arapi bi da kupe Luku Novi Sad

U ponedeljak ističe rok za dostavljanje ponuda za prodaju jedine još neprivatizovane srpske luke, AD „Luka Novi Sad”.

Po rečima direktora preduzeća Aleksandra Milovančeva, ponudu je poslalo preduzeće „Dubai port” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji su  predstavnici pre nekoliko meseci bili u Novom Sadu ne bi li se na licu mesta upoznali s kapacitetom i finansijama tog lučkog preduzeća.

Da li je kupac iz Dubaia jedini ponuđač, Milovančev ne može sa sigurnošću da tvrdi jer, kako je naveo, pošta s jučerašnjim datumom može stići i danas, i eventualno u ponedeljak.

Po preporuci Ministarstva privrede, u novosadsku Luku, naveo je Milovančev, dolazili su i predstavnici novosadskog preduzeća „Karin komerc” i preduzetnici iz Rusije. Ko je tačno u pitanju u pogledu ruskih investitora Milovančev nije mogao da bude precizan, ali je naveo da je Ministarstvo sigurno uputilo nove kupce na adresu Luke Novi Sad.

– Od Ministarastva privrede obavešteni smo elektronskom poštom o datumima posete tih gostiju – naveo je Milovačnečev, i padvukao da njihova poseta ne znači istovremeno da će poslati i ponude za kupovinu preduzeća.

Podsećamo da je u ranijim ponudama, kao kupac AD „Luka Novi Sad” bio spominjan upravo preduzetnik iz Dubaija, koji u prvom pokušaju prodaje nije bio poslao ponudu. Kao kupci bili su spominjani i nemački „Renus”, grupa „Valona” iz SAD  i novosadska kompanija „MK komerc”.

AD „Luka Novi Sad” sada se prodaje po upola nižoj ceni od prvobitne, za 7,99 miliona evra, a uslovi za kupovinu ostali su isti kao prilikom prvog objavljenog poziva za prodaju. I dalje važi da investitor mora da je u lučkom biznisu deset godina, da je svake godine u protekle tri imao godišnji prihod 30 miliona evra i pretovar od 1,4 milion tona robe.

(Dnevnik)