banner-image

Alternativne biljke – novi brend prekograničnog regiona

 

 

U okviru projekta „Konkurentna održivost polјoprivrednih preduzeća kroz razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću na bazi alternativnih bilјnih vrsta – Cornucopia“, sufinansiranog iz evropskih sredstava putem Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020, je od 20-21. februara 2019. godine održan simpozijum „Alternativne biljke – novi brend prekograničnog regiona“, radionica za mlade istraživače, kao i njihova razmena.

Kako je cilj projekta podsticanje zajedničkog istraživanja u cilјu unapređenja kapaciteta za zapošlјavanje i razvoj malih i srednjih preduzeća polјoprivredne i prehrambene industrije u prekograničnoj oblasti putem primene novih tehnologija, razvijanja novih proizvoda i održive upotrebe prirodnih resursa, tako je i jedna od glavnih aktivnosti upravo vezana za razmenu iskustava i znanja u naučnom radu i delovanju.

Biljke poput pšenice, spelte, tritikuma, heljde, sirka, konoplje, batata i mnogih drugih mogu se pokazati veoma profitabilnim, a njihova primena je moguća, kako u ishrani ljudi, tako i u ishrani stoke, pa i u prerađivačkoj industriji.

Tokom prvog dana održan je simpozijum na kome su predstavljeni rezultati istraživanja i ideja vezanih za uzgoj i preradu alternativnih biljaka sa ciljem da se predstave mogućnosti za proizvodnju novih inovativnih proizvoda. Učesnicima su predstavljene istraživanja vezana za mogućnosti prerade i uzgoja na sledeće teme:

Uzgoj paprike, spelta – konvencionalan i organski uzgoj,

Konoplja – biljka prošlosti i budućnosti,

Proizvodnja semena graška, Iskustva u proizvodnju leguminoza,

Prednosti združenog uzgoja,

Balans vode u zemljištu,

Proces osmotske dehidratacije,

Kreiranje zdrave ishrane na bazi alternativnih biljaka. 

Takođe je predstavljen i potencijal brendiranja proizvoda.

Drugi deo dana je bio posvećen razmeni istraživača prekograničnog regiona sa ciljem da se razmene informacije i rezultati istraživanja u prekograničnom region. Mladi istraživači će raditi zajedno sa studentima iz prekograničnog regiona na definisanju ideja za nove inovativne proizvode i usluge.

Organizovana je i radionica za mlade istraživače sa ciljem da omogući istraživačima da podele informacije, rezultate i iskustva sa istraživanja vezanih za uzgoj i preradu alternativnih biljaka.

Stoga su tokom drugog dana radionice, mladi istraživači imali priliku da posete Institut za ratarstvo i povrtarstvo, odeljenje za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo aktivno podržava razvoj organske i alternativne poljoprivrede kroz njenu promociju u vidu preporuka gajenja i postepenog prelaza sa konvencionalne na poljoprivredu manjeg korišćenja eksternih resursa, što je prelazni korak ka organskoj poljoprivredi.

Uzdržavajući se od korišćenja mineralnih đubriva, sintetičkih pesticida i genetski modifikovanih organizama, nalaze način da se proizvođači oslanjaju na biodiverzitet za održavanje plodnosti zemljišta i sprečavanje bolesti i štetočina. Stoga je mladim istraživačima bio veoma značajan razgovor sa interdisciplinarnim timom naučnih i stručnih saradnika, koji su ih nakon sastanka i sproveli kroz odeljenje Instituta u Bačkom Petrovcu.

Projekat čija je ukupna vrednost 352.798 evra, nema samo naučno-istraživačku dimenziju, već treba da motiviše poljoprivredne proizvođače na zdraviju, ekonomsko unosniju, organsku poljoprivredu alternativnih biljnih vrsta. Projekat traje 24 meseca, od 1. aprila 2018. godine i trajaće do 31. marta 2020. 85 % njegove vrednosti finansira Evropska unija.