banner-image

Zelena stranka: Vlada na mala vrata uvodi GMO

Zelena stranka traži od Vlade Srbije da iz procedure povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, jer taj predlog omogućava proizvodnju i uzgajanje štetne, i po zdravlje i život opasne, genetički modifikovane hrane.

Zelena stranka podseća Vladu Srbije da je postojećim zakonima Srbije najstrože zabranjena upotreba i gajenje GMO, zbog čega je predlog novog zakona o bezbednosti hrane u suprotnosti s pravnim poretkom Republike Srbije.

– Svako uvođenje GMO direktan je atak na zdravlje građana Srbije, ali i na ekonomske potencijale naše poljoprivrede i ekonomije. Mogućnost uzgoja i proizvodnje GMO hrane negativno će uticati na izvoz poljoprivrednih proizvoda, jer je u većini zemalja EU i sveta promet GMO hrane potpuno zabranjen. Takođe, GMO bi na duži rok kontaminirali biodiverzitet i kompromitovali proizvodnju zdrave, organske hrane. Vlada Srbije je Ustavom obavezana da radi u interesu Srbije i njenih građana. Zato, umesto što podstiče uništavanje srpske poljoprivredne proizvodnje predlaganjem loših zakona, Vlada bi trebalo da radi na stvaranju uslova za što masovniju proizvodnju organske hrane koja je izuzetno tražena na svim svetskim tržištima – kaže Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik.

Između ostalog, u svom predlogu Vlada Srbije u pravni sistem uvodi „Codex Alimentarius“, set više od desetinu hiljada različitih propisa i preporuka, koje se tiču bezbednosti i ispravnosti hrane, a neka od poglavlja ovog kodeksa govore o GMO, kao o semenu, hrani ili sirovini za proizvodnju hrane. Pomenuti kodeks sadrži i poglavlje o korišćenju jonizujućeg zračenja za ozračivanje mesa u cilju „održavanja svežine“, što je takođe domaćim zakonodavstvom zabranjeno, ali i zbog prisustva radionuklida u ozračenom mesu, veoma štetno po ljudsko zdravlje.

Zelena stranka se oštro protivi predloženim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

– Na ovaj način pokušava se, kroz bočne zakone, legitimisati GMO hrana. Iako je u obrazloženju zakona nevešto objašnjeno da će GMO tretirati drugi zakoni, u samom Predlogu zakona se to nigde ne vidi i daje se legitimacija GMO hrani. Po mom mišljenju, ovako konfuzno obrazloženje, direktna je namera predlagača, tj. Vlade, da se na mala vrata uvede GMO hrana na tanjir građana Srbije. Mi to nećemo dozvoliti. – istakao je predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi.

– Pozivam Skupštinsku većinu da upotrebi zdrav razum i predložene izmene zakona odbaci kao neprihvatljive. U suprotnom biće odgovorni za opasno poigravanje sa zdravljem građana Srbije – rekao je Čabradi.