banner-image

Jačanje direktne saradnje proizvođača i potrošača

„Ama – Centar za negu čoveka i prirode“ poziva mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane (18-45), kao i udruženja proizvođača zainteresovane za direktnu prodaju da se uključe u projekat „Gajimo uzgajivače (Growing Growers)“.

„Ama – Centar za negu čoveka i prirode“ u saradnji sa „ZMAG – Zelenom mrežom aktivističkih grupa“, realizuje projekat koji ima za cilj da otvori prostor za razvoj održive lokalne proizvodnje hrane koja je bazirana na direktnoj ekonomskoj razmeni između proizvođača i potrošača. Ideja vodilja projekta je CSA model (community supported agriculture). CSA je model distribucije hrane koji razvija lokalnu proizvodnjui ekonomiju kroz razvoj mreže direktne ekonomske saradnje proizvođača i potrošača. Na globalnom nivou, dva miliona ljudi učestvuje u CSA modelima razmene. Smatramo da je za razvoj mladih poljoprivrednika potrebno stvoriti nove ekonomske odnose u društvu koje će biti zasnovane na principima održivosti, solidarnosti te međusobne saradnje proizvođača i potrošača.

U sklopu projekta, realizujemo istraživanje Mladi poljoprivrednici i proizvođači hrane i prehrambeni suverenitet. Istraživanje ima za cilj da mapira mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane, kao i da istraži domete njihovog rada, nivo zadovoljstva, ali i prepreke i izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Poseban akcenat će biti stavljen na koncept prehrambenog suvereniteta i položaja mladih poljoprivrednika na globalnom tržištu ishrane. Ovo istraživanje će biti sprovedeno u Srbiji i Hrvatskoj, i jedinstveno je za ovaj deo Evrope.

Oni koji žele da učestvuju u istraživanju, treba da popune upitnik: http://bit.ly/GG_2019 ili kontaktiraju Sašu Petrovića na [email protected] ili 0616489354.

Osim istraživanja, tokom projekta će se raditi na uspostavljanju platforme za promociju i direktnu razmenu između potrošača i proizvođaća, u cilju njihove bolje saradnje i održivosti za proizvođače.

(Agrosmart)