banner-image

Šest decenija postojanja PSS Vrbas

Poljoprivredna stručna služba Vrbas priredila je svečanu akademiju povodom obeležavanja jubileja – 60 godina od svog osnivanja. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević istakao je ovim povodom, da je ova stručna služba, tokom šest decenija postojanja, bila rasadnik vrhunskih stručnjaka i bavila se unapređenjem poljoprivrede u Zapadnobačkom okrugu.

– Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vam se obratim povodom velikog jubileja – šest decenija uspešnog rada ove stručne službe u Vrbasu, čija je reputacija, sticana pre svega znanjem, posvećenošću i pregalaštvom svih onih generacija agronomskih stručnjaka, koje su svih ovih godina bile u službi neposrednih poljoprivrednih proizvođača”, istakao je Radojević i istovremeno ukazao na važnost koju je ova služba imala u povezivanju sa naučnim institucijama i svima onima koji učestvuju u kreiranju mera agrarne politike.

Radojević je naglasio da se glavni ciljevi stručnih savetodavnih službi, ogledaju u njihovom stručnom i savetodavnom radu, posvećenosti u edukaciji poljoprivrednih proizvođača vezano za širenje i transfer naučnih saznanja ka poljoprivridnicima, u oblasti novih tehnologija, inovacije, kao i novih trendove u proizvodnji. To je, kako je dr Radojević istakao, i ključ u postizanju boljih proizvodnih rezultata značajnih za unapređenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje, te razvoj seoskih zajednica u kojima poljoprivrednici žive i rade.

Radojević je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u značajnoj meri podržava rad poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi, posebno u okviru njihovih savetodavnih poslova i prognozno-izveštajne službe koja ima ogroman značaj zbog blagovremenog uočavanja štetnih organizama i bolesti, signalizirajući poljoprivrednicima kada je pravi momenat za upotrebu pesticida. Ovo, kako je Radojević naveo, dovodi do zajedničkog cilja a to je integralna poljoprivredna proizvodnja.

On je podsetio da je Sekretarijat u poslednjih par godina poljoprivrednu stručnu službu u Vrbasu subvencionisao sa 70 miliona dinara. Radojević je ukazao da ono što predstavlja izazov za sve u ovoj saradnji, posebno za zaposlene i menadžment Poljoprivredne stručne službe u Vrbasu, jeste primena najsavremenijih dostignuća, saznanja i tehnologije kako bi naša poljoprivredna gazdinstva učinili konkurentnijim i održivim.

Direktor Poljoprivredne stručne službe Vrbas Aleksandar Đuričković, podsetio je ova služba svojim radom, osim opštine Vrbas, pokriva i opštine Kulu, Srbobran i Bečej, gde je u privatnom i državnom vlasništvu 142.000 hektara obradivih površina.

On je naveo da je reč o opštinama, koje po statistici, spadaju red onih sa najplodnijim oranicama u Vojvodini, ukazujući da je Poljoprivredna stručna služba na usluzi poljoprivrednicima ovih opština u domenu savetodavnog posla, analize zemljišta, izdavanja fitosertifikata, podrške u savetovanju u vezi sa tretiranjem zemljišta, kao i sve ostale prognoze potrebne poljoprivrednicima za bolje prinose.

Đuričković je ukazao da posebnu pažnju u svom radu ova služba obraća na jačanju svesti o značaju očuvanja životne sredine i stvaranju navika za racionalnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i mineralnih hraniva. Na ovaj način se posebno doprinosi očuvanju prirodnih resursa i unapređenju proizvodnje, kako bi ona bila ekonomičnija, kvalitetnija i zdravstveno bezbednija.