banner-image

Skočibubama doskočio čuvar (sklopa)

Skočibube, žičari, žičnjaci, klisnjaci ili piskavci, kako god da se zvali, sinonimi su za zemljišne štetočine, koje ako se namnože velike štete mogu da stvore. U semenskoj kući Bc hibridi iz Sombora su im „doakali“, pa su seme kukuruza zaštitili odličnim fungicidom i insekticidom, protiv kog zemljišna gamad nema nikave šanse.

U našoj zemlji skočibube su veoma rasprostranjene, a njihove larve s spadaju u grupu najopasnijih štetočina raznih gajenih biljaka na oranicama.

Larve ovih štetočina se odlikuju specifičnim izgledom koji podseća na komadić bakarne žice. Ali, bez obzira na šta liče, u praksi se pokazalo da seme Bc hibrida, po iskustvu proizvođača kukuruza, bez problema odbija prosečni napad skočibuba, što znači standard od 3 do 5 žičara po kvadratnom metru.

Ali, to nije sve.

Tretiranje semena vrhunskim fungicidom i insekticidom  – besplatno je. U Bc hibridima su odlučili da ne menjaju dugogodišnju tradiciju po kojoj je tretman celokupne semenske robe poklon proizvođačima, dar koji se dodatno ne naplaćuje već ulazi u, prema odnosu cene i kvaliteta, najpovoljniju opciju. Na vrećama stoji oznaka – Bc čuvar sklopa, a to je znak da je seme tretirano i da ima sve što treba za uspešno nicanje.

Šta to znači u praksi?

Samim tim što je seme već tretirano, ratari nemaju dodatne troškove prilikom setve, ne treba ići po poljoprivrednim apotekama ili, daleko bilo, „na crno“ kupovati insekticid pa u „kućnoj radinosti“ se petljati s hemikalijama. Sve što semenu treba urađeno je u doradnom centru u Kuli.

Tamo je organizovana proizvodnja semenske robe, sušenje, dorada i pakovanje. Seme je kalibrirano u 4 različite frakcije: srednje okruglo, srednje pljosnato, veliko okruglo i veliko pljosnato, a kada iz Doradnog centra izađe – odmah je spremno za setvu.

Dipl. inž. polj. Dušan Knežić