banner-image

Iznajmljivanje farmi hit u SAD

Iznajmljivanje farme sada može biti jednostavnije nego pronalazak smeštaja za odmor. Tillable je internet servis koji povezuje vlasnike zemljišta i uzgajivače, a za cilj ima povećanje transparentnosti američkog poljoprivrednog zemljišta čija se vrednost procenjuje na 32 mlrd USD, prenosi portal Stočna hrana.

Ovaj startap, koje nudi pojednostavljeno iznajmljivanje zemlje digitalnim putem, podržavaju investitori uključujući The Production Board i kompaniju First Round Capital sa oko 8 mil USD.

Iako je reč o servisu koji je trenutno dostupan samo za američko tržišta, zanimljivo je videti kako se u cilju što bolje iskorišćenosti poljoprivrednih površina koriste nove tehnologije.

Kako servis funkcioniše? Online market zemljišta prikuplja podatke iz evidencije poreza na imovinu kako biste lakše pronašli vlasnike zemljišta. Tillable ih zatim kontaktira kako bi se potencijalnim poljoprivrednicima pružile dodatne informacije. 

Na servisu, koji je lansiran polovinom 2018. godine, trenutno je aktivno oko 5.000 vlasnika zemljišta i farmera, a kompanija planira da utrostruči taj broj u narednih nekoliko godina.

Iz kompanije su dodali da je princip rada sličan servisu Zillow, web-stranici koja služi za iznajmljivanje stambenog prostora. Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, oko 40% američkog poljoprivrednog zemljišta se iznajmljuje. Istovremeno, neka polja ostaju neiskorišćena, jer porodice koje poseduju parcele ne žele da rade u poljoprivredi, ali zemlju ne prepuštaju drugima da je obrađuju.

Tillable je zapravo svojim servisom uporedio potencijal neiskorišenog poljoprivrednog zemljišta s stanovima i kućama za odmor vlasnika na servisu Airbnb. Cenu zemljišta određuje ponuda farmera, a svaki potencijalni iznajmljivač mora imati svoj profil koji sadrži detalje o njegovom iskustvu i opremi.

Ideja za pokretanje ovakvog internet servisa, prema rečima osnivača Corbetta Kulla, dogodila se kada je njegov prijatelj nasledio poljoprivredno zemljište svoje bake i nije znao šta s njim da radi. Tillable planira da proširi svoje tržište u narednim godinama, u želji da vlasnicima zemljišta pokaže njegovu stvarnu tržišnu vrednost.

S obzirom da se ovakve tehnološke inovacije šire velikom brzinom, nije nerealno da neka velika kompanija okupi ovaj startap i primeni ga globalno.

Izvor:eKapija