banner-image

Ukidanje taksi uslov za nastavak dijaloga koji podrazumeva podelu Kosova

Prištinski analitičar Beljulj Bećaj ocenio je danas da se ukidanje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH traži kao uslov za nastavak dijaloga koji „podrazumeva podelu Kosova“.

Bećaj je za dnevnik Koha ditore ocenio da je značajnije da se zna motiv zašto se traži ukidanje takse koja, kako je naveo, „realno nije uopšte direktno povezana sa dijalogom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“.

„Problem nije kod otpora (za ukidanje takse) već kod motiva zašto se to traži. Ostajanje takse na snazi onemogućava nastavak dijaloga, dok ukidanje takse ne isključuje nastavak dijaloga koji je povezan sa idejom (predsednika) Hašima Tačija o podeli Kosova“, rekao je Bećaj, a prenela agencija Beta.

On je ocenio da će Srbija koristiti pitanje ukidanja takse kao izgovor za izbegavanje dijaloga koji za rezultat neće imati podelu Kosova.

„Zato mislim da je bolje da kosovska strana bude odgovorna za zadržavanje takse nego za podelu države Kosovo. Taksa se u povoljnijim uslovima može ukinuti, ali se ujedinjenje eventualno podeljenih delova Kosova vrlo teško može dogoditi u budućnosti“, rekao je Bećaj.

On je ocenio kao „izuzetno značajnu“ izjavu američkog državnog podsekretara Dejvida Hejla koji je tokom nedavnih poseta Beogradu i Prištini rekao da je stav SAD da uzajamna održiva priznanja Kosova i Srbije treba da budu ključni deo sveobuhvatnog, obostrano korisnog sporazuma Beograda i Prištine koji mora da doprinese regionalnoj stabilnosti.