banner-image

Iz Mađarske u Kanjižu stigla tri miliona evra za fabriku meda

Investicija vrednu preko tri miliona evra realizovana uz podršku programa Vlade Mađarske. Uspostavljena saradnja sa 200 vojvođanskih pčelara i otvoreno 20 radnih mesta   

Pogon za preradu i pakovanje meda, godišnjeg kapaciteta preko 1.000 tona, otvoren je u kanjiškom preduzeću „Tisakoop“.

Presecanjem vrpce za novu fabriku i povećani prateći kapacitet logističkog centra za preko 2.000 kvadratnih metara, predali su na upotrebu predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i ministar poljoprivrede u Vladi Mađarske dr Ištvan Nađ, u prisustvu domaćina iz ove uspešne porodične firme, te gostiju iz pokrajinskih i opštinskih institucija i privrednika.  

Investicija u novi pogon vredna je preko tri miliona evra, ostvarena uz podršku Fondacije „Prosperitati“ sredstvima obezbeđenim iz Mađarske i sopstvenim ulaganjima preduzeća.

Zamenik direktora „Tisakoopa“ Karolj Kermeci izjavio je da su za obezbeđenje sirovina za rad pogona ugovori o saradnji sklopljeni sa preko 200 vojvođanskih pčelara.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor  naglašava da je ova podrška za ekonomsko osnaživanje značajna iz više aspekata.

On je to potkrepio podacima da je sa područja kanjiške opštine za tri godine za sredstva Fondacije „Prosperitati“ apliciralo 1.331 zainteresovanih, a da su realizovani njihovi razvojni poduhvati u vrednosti 4,2 milijarde dinara, od čega su 2,1 milijarda dinara bespovratna sredstva, što je vrednost dvogodišnjeg budžeta opštine Kanjiža.

Mislim da su to ogromne cifre, veoma značajne s jedne strane samim korisnicima ovih sredstava, a s druge strane i za razvoj opštine Kanjiža. Jer, taj novac ostaje ovde, ovde doprinosi jačanju privredne delatnosti. Posebno je značajno da od 23 velika projekta koje smo realizovali u Vojvodini, pet je na teritoriji kanjiške opštine koja je jedna od uspešnijih u korišćenju ovih mogućnosti – rekao je Pastor.

Preduzeće „Tisakoop“ se bavi uvozom mađarskih prehrambenih proizvoda još od 1990. godine.

Zamenika direktora Kermeci konstatuje da na osnovu dobre logističke infrastrukture, iskustva i poslovnih odnosa uspostavljenih u proteklom periodu, u „Tisakoopu“ su 2017. godine odlučili da pored trgovine delatnost prošire na preradu i pakovanje meda.

Podlogu za proširenje delatnosti predstavljala je dobijena podrškom iz Fondacije „Prosperitati“, kao integratora u proizvodnji meda, pa je investicija završena prošle godine.

U „Tisakoopu“ žele da iskoriste sve prirodne resurse i u kombinaciji sa najnovijom tehnologijom za preradu meda, da bi tržištu ponudili visokokvalitetne proizvode sopstvene robne marke „Tisamed“. Kermeci objašnjava da su na osnovu ugovora sa Fondacijom “Prosperitati” u obavezi da izvrše integraciju pčelarske proizvodnje na području Vojvodine, pa je taj deo posla uspešno započet sklapanjem ugovora sa pčelarima.

Kanjiško preduzeće pored plasmana na domaćem tržištu, računa i na izvoz, čim dobije izvozni broj za proizvodni pogon, koji očekuje.  

– Kvalitetan med je atraktivan za plasman na domaćem i inostranom tržištu, pa ćemo sa našim brendom “Tisamed” biti zastupljeni tamo gde smo inače već prisutni sa poslovanjem, a takođe i u našim “Hungarikum centrima” koja imamo u više gradova. Za izvoz nam je interesantno tržište Zapadne Evrope i Skandinavije, a već smo dobili veoma pozitivne ocene u predstavljanju na tržištima Rusije i Dubaiju u Arapskim Emiratima – izjavio je Kermeci. 

Irena Nađ