banner-image
banner-image

Trivan: Srbija među najugroženijim od klimatskih promena

Srbija će narednih godina biti jedan od najugrožnijih regiona u svetu po pitanju klimatskih promena, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Kako je dodao, klimatske promene nisu bajka i priča i posledice su tu i vidljive su.

Poplave i oluje prave velike štete, utiču na gubitak privrednih kapaciteta a mere se milijardama evra, kazao je Trivan.

Ministar je dodao da klimatske promene dramatično utiču na naše živote i privredu, a posebno pogađaju sektor poljoprivede, energetike i proizvodnju hrane.

Takođe, usled klimatskih promena možemo imati probleme s velikim brojem klimatskih izbeglica koje će se narednih godina pojaviti u Evropi, dodao je Trivan.

Ministar je važnim ocenio gašenje individualnih ložišta koja značajno utiču na zagađenje vazduha. Ukazao je i na to da su termoelektrane najveći zagađivači.

Trivan je dodao da će Srbija morati da uloži blizu 15 milijardi evra u oblast zaštite životne sredine, a na dobrom je putu da do kraja godine bude usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 27 u dogovoru s Evropskom komisijom.

On je rekao da je EK veoma dobrim ocenila oba nacrta pregovaračke pozicije. Poglavlje 27 je, kako kaže bez sumnje jedno od najobimnijih, najkomlikovanijih i najskupljih.

Trivan ističe da je Srbija dobila 19 mogućih prelaznih perioda, što nijedna zemlja do sada nije uspela, „i to pokazuje da smo na najboljem mogućem putu”.

Prioritet u narednom periodu biće, kako je kazao, izrada projektno-tehničke dokumentacije jer se nijedan projekat ne može raditi bez toga.

Najavio je i da će uskoro biti otvoren konkurs za dodelu 450 miliona dinara opštinama za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Pri kraju su i pregovori o kreditu od 200 miliona evra za iste namene, kao i još neke projekte.

Srbija bi u preradu otpadnih voda u narednom periodu trebalo da uloži pet milijardi evra, a u preradu čvrstog komunalnog otpada od 1,5 do dve milijarde. Kako kaže, postoje veliki potencijali u tom sektoru te postoji potreba za učešćem privatnog sektora, kao i javno-privatnim partnerstvima.

On je rekao da problem predstavlja i to što veliki broj stručnjaka iz te oblasti prelazi u privatni sektor.

(Agencije)