banner-image

Opozicija: U Srbiju se na mala vrata uvodi GMO

Visok nivo zaštite života, zdravlja ljudi i interesa potrošača, kao i efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i međunarodnog prometa biće obezbeđen izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane koje su poslanici Skupštine Srbije usvojili danas.

Zakonom je izuzeta genetski modifikovana hrana koja je, kako je navedeno ,definisana drugim propisom.

To je inačle naišlo na kritiku pojedinih stranaka opozicije koje su ocenile da se „na mala vrata“ uvode u Srbiju GMO proizvodi, što je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odbacio.

On je ranije danas za RTS izjavio da tim zakonom Nacionalna referentna laboratorija za bezbednost hrane dobija „širi opseg nadležnosti“ i da će „kontrolisati sve“ i biti opremljena tako da može da kontroliše svaku laboratoriju u Srbiji.

Zakonom o bezbednosti hrane uvodi se novi koncept kojim su obuhvaćeni svi sektori u lancu hrane, uključujući i proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, skladištenje, transport hrane i maloprodaju, čime je sistem bezbedednosti hrane u Srbiji postao sveobuhvatan i integrisan.

Predviđeno je i osnivanje Saveta za bezbednost hrane koji je zadužen za davanje naučnog mišljenja i pomoć nadležnim organima, kao i za preduzimanje hitnih mera.

Poslanici republičkog parelamenta usvojili su i izmene Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, i o sredstvima za zaštitu bilja i o zdravlju bilja.

(Danas)