banner-image

Ravago registrovao 300 premiksa i podigao kvalitet stočne hrane u regionu

{youtube}fxPBH1nsAa8{/youtube}

Belgijska industrija premiksa za stočnu hranu “Ravago”, koja je u Feketiću septembra 2017. otvorila savremenu fabriku vrednu pet miliona evra, registrovala je 300 proizvoda napravljenih uz poštovanje najviših standarda kvaliteta u ovoj branši.

Razvoj novih proizvoda uz primenu visokotehnoloških i načunih dostignuća u kompaniji doprineo je i unapređenju proizvodnje stočne hrane u Srbiji i podizanju nivoa bezbednosti u ishrani životinja i ljudi, ocenjuju u “Ravagu”.

-Stalno radimo na novim projektima, pa smo tako uspeli da registrujemo veliki broj proizvoda. Proizvodnja premiksa u “Ravagu” odvija se uz najnovije metode i primenu dobre prakse, a tako široka paleta novih proizvoda govori o tome da smo u potpunosti primenili princip “skrojen po meri korisnika naših premiksa”, što nam je bio cilj – kaže za Agrosmart direktor kompanije Žarko Alargić.

On podseća na to da je “Ravago” implementirao GMP plus standard kvaliteta, koji se na svetskom tržištu sve češće javlja kao obavezujući ne samo za proizvode namenjene ljudskoj ishrani već i u proizvodnji stočne hrane. Kompanija je, kako kaže, nastojala da se na celom domaćem pa i evropskom tržištu doprinese bezbednosti hrane za ljudsku potrošnju uz poštovanje dobre prakse ishrane životinja na nivou gazdinstva i dobre proizvodne prakse (GMP) u industriji premiksa i stočne hrane.

Trenutno “Ravago” uvodi najviši standard u takozvanoj fid (feed) industriji – FAMI-QS standard (Quality and Feed Safety Management System for the sector of Specialty Feed Ingredients).

Radi i na registraciji organskih premiksa, pa je atestirala premikse namenjene mlečnim kravama, različitim kategorijama svinja, živini za tov i proizvodnju jaja. “Ravago” je prva kompanija koja je atestirala ove proizvode za tržište Srbije i zemlje CEFTA, a sledeći korak je atestiranje za izvoz u EU.

Jedna od važnih aktivnosti je učešće na sajmovima kako bi stručnjaci ove industrije premiksa u svakom momentu išli u korak sa svetskim trendovima u “fid” branši, a nedavno su kao izlagači učestvovali na sajmu u Moskvi.

Posetili su i veliki kongres IPPE (International Production & Processing Expo) u Atlanti. Ova manifestacija fokusirana je na inovacije – nastoji da kupcima i proizvođačima približi najnovije tehnologije u proizvodnji i uslugama kako bi i jedni i drugi pospešili svoje poslove. Kada je o edukativnoj dimenziji kongresa u Atlanti reč, učesnici imaju priliku da uče od svetskih eksperata u ovoj oblasti. Ove godine IPPE kongres okupio je 1.200 izlagača i 30.000 posetilaca iz celog sveta.

M. Leđenac