banner-image

Povezivanje pčelara i voćara važno za opstanak pčela

U okviru kampanje „Meseca zaštite pčela“, u Skupštini AP Vojvodine održan je drugi okrugli sto o zaštiti pčela, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija SPOS i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED, pod sloganom „Čuvanjem pčela čuvamo sebe“.

Cilj kampanje je da se prikupe ideje i predlozi za očuvanje pčela, tako da će tokom marta svi koji se bave pčelarstvom, poljoprivredom ili zaštitom životne sredine moći da se uključe u javno-privatni dijalog i ponude rešenja.

Učesnike skupa u Novom Sadu,  koji je okupio pčelare, poljoprivrednike, stručnjake iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, predstavnike resornih institucija, pozdravio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević koji je govorio o  podsticajima za razvoj pčelarstva u AP Vojvodini.

On je ukazao na činjenicu da pčelarstvo beleži značajnu tendenciju rasta na teritoriji naše pokrajine, te da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u protekle dve i po godine, izdvojio pet puta više finansijskih sredstava za podršku daljem razvoju pčelarstva u odnosu na raniji period.

„Resorni sekretarijat je za ove dve i po godine, zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, u pčelarstvo uložio oko 90 miliona dinara i  potpisano je blizu 300 ugovora. Na ovaj način doprinosimo razvoju pčelarstva“, istakao je Radojević, ukazujući da je med izvozna šansa Srbije, te naveo podatak da je samo u prošloj godini iz naše zemlje izvezeno oko 2.700 tona meda,  u vrednosti 12,5 miliona dolara, u zemlje širom Evropske unije.

On je ukazao da raduje činjenica da imamo referentne asocijacije i saveze, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom nivou, koje su posvećene razvoju pčelarstva.

Dr Radojević je posebno ukazao i na težnju Sekretarijata da pomogne u saradnji između poljoprivrednika i pčelara jer je, prema njegovim rečima,  neophodno da  komunikacija koju ostvaruju bude na  višem nivou, kako bi zajednički zaštitili i očuvali domaći fond pčela.

On je ukazao i na činjenicu da je Rači u toku izgradnja pogona za prikupljanje i plasman meda, što govori o tome da je i na državnom nivou prepoznata potreba za dodatnom podrškom razvoju pčelarstva. Na ovaj način, prikupljaće se  med pčelara sa teritorije cele Srbije za izvoz. Uzgajivači pčela, kako je istakao Radojević, imaće mogućnost da svoj med plasiraju na tržište bez posrednika.

Ono što brine, prema Radojevićevim rečima, jeste opadanje broja pčela u poslednjih nekoliko godina, a razlozi su mnogobrojni poput raznih bolesti, ali  neadekvatne ili neodgovorne upotrebe hemijskih preparata. On je ukazao da je od opšteg društvenog interesa da se kroz zajedničku saradnju  podigne svest u  oblasti zaštite pčela, što je u interesu razvoja poljoprivrede.

Radojević je ovom prilikom pozvao pčelare da konkurišu za sredstva koja su im namenjena, i najavio da će nove konkursne linije za ovu oblast biti objavljene već za nekoliko dana.

Kampanja „Mesec zaštite pčela“ deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, čiji su se predstavnici danas takođe govorili o važnosti očuvanja pčela, te izazovima sa kojima je  pčelarstvo u našoj zemlji suočeno.