banner-image

Vinarije iz Srbije na sajmu u Dizeldorfu

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS), organizuju nastup devet domaćih kompanija na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „PROWEIN 2019“ koji će se održati u Dizeldorfu od 17. do 19. marta 2019. godine.

U okviru nacionalnog štanda Srbije predstaviće se: JIT-INŽENjERING AGRO, Erdevik, VINARIJA ALEKSANDROVIĆ, Topola, VINARIJA LASTAR, Rekovac, VINARIJA ZVONKO BOGDAN,  Subotica, VINO BUDIMIR, Aleksandrovac, PP ERDEVIK, Erdevik, VINARIJA ALEKSIĆ, Vranje, VINARIJA TEMET, Lozovik i VINARIJA VIRTUS, Žabari. Na sajmu „PROWEIN“ 2019 kompanije iz Srbije predstaviće svoje proizvode u Paviljonu 15, na nacionalnom štandu površine 42,5 m².

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i organizuju plasman na nova tržišta, kao i da unaprede postojeće i ostvare nove poslovne kontakte. Učešće srpskih vinarija na jednoj od najuglednijih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi i svetu, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu.

„PROWEIN“ (www.prowein.com) je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Sajam godišnje poseti preko 60 hiljada posetilaca iz 133 zemalja, od čega su 94% stučni posetioci, koji imaju priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 6.870 izlagača iz 64 zemalja.

PKS i RAS drugu godinu za redom organizuju nastup domaćih kompanija. Na prošlogodišnjem  sajmu, bilo je prisutno 6.870 izlagača iz 64 zemlje, i preko 60.000 posetilaca. Na sajmu su izlagale glavne vinorodne zemlje poput Italije (1.700 izlagača), Francuske (1.550 izlagača), Nemačke (990 izlagača) kao i izlagači iz SAD, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Australije i Novog Zelanda. Nacionalni štand Srbije bio je lociran u hali broj 15 među evropskim izlagačima.

Savezna Republika Nemačka je jedan od vodećih partnera Republike Srbije u spoljnotrgovinskoj saradnji i jedan od najvećih investitora. Privredna saradnja se odvija se kroz robnu razmenu, bankarsko-finansijsku saradnju, ulaganje stranih partnera, oplemenjavanje, kompenzacione poslove, saradnju u oblasti saobraćaja, turizma, prenos visoke tehnologije, promet u slobodnim zonama, edukaciju srpskih stručnjaka, donacije i slično.

Iz Srbije je u Nemačku, u 2018. godini izvezeno je robe u vrednosti od oko 1.942,2 miliona evra (rast od 2,8 odstočime je Nemačka, sa učešćem od 11,9 odsto u ukupnom izvozu Srbije, dospela na 2. mesto liste zemalja u koje Srbija izvozi.

Uvoz iz Nemačke iznosio je 2.942,2 miliona evra (rast od 19,9 odsto), prema čemu je Nemačka, sa učešćem od 13,4 odsto u ukupnom uvozu, na 1. mestu liste zemalja iz kojih Srbija uvozi. Najveći uvozni proizvodi Srbije iz Nemačke u 2017. godini su motorna vozila, lekovi, aluminijum i legure aluminijuma, žice od bakra, električni motori snage do 37,5 W, motorna vozila za prevoz robe.