banner-image

Krkobabić: Zaustaviti iseljavanje je nacionalni zadatak

– Zaustaviti iseljavanje je nacionalni zadatak, teška borba sa neizvesnim rezultatima, rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić prilikom posete Pomoravskom upravnom okrugu.

Ministar je podsetio da od 24.000 ljudi u opštini Despotovac, sredini koja je sa dobrom infrastrukturom i uslovima života, gotovo 10.000 se iselilo.

Na sastanku održanom u Despotovcu Krkobabić je sa svojim saradnicima predstavio ovogodišnji Program sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije pre svega podsticanjem i obnovom zadrugarstva i podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 361 zadruga što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Dragan Škorić, član Akademijskog odbora za selo SANU, prof.dr Zoran Keserović, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, rukovodstvo opštine, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Pomoravlja.

Predsednik opštine Despotovac  Nikola Nikolić  zahvalio je ministru na poseti i dodao da će lokalna samouprava nastaviti da izdvaja značajna sredstva za poljoprivredu, ali da su svesni svih problema sa kojima se proizvođači suočavaju i da će aktivno učestvovati u svim projektima koje država uz pomoć nauke i struke realizuju.

Akademik Škorić je pozvao seljane da se bave proizvodnjom već prepoznatljivih proizvoda,svojstvenih geografskim područjima sa kojih dolaze. „Da napravimo programe i projekte kojima će Srbija postati ponos Balkana i konkurentna sa velikim svetskim ekonomijama“ pozvao je Škorić.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima posetio domaćinstvo u selu Lipovica koje ima 10 hektara pod voćem, savremenu intenzivnu proizvodnju i sopstvenu hladnjaču.

Ministar je svoju posetu Pomoravskom okrugu završio obilaskom manastira Manasija.