banner-image

U Vojvodini će se navodnjavati novih 11.500 hektara

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je radove na izgradnji regionalnog sistema „Mali Iđoš“, kojima je ujedno i proširena prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje finansiranih iz „Abu Dabi razvojnog fonda“ u AP Vojvodini.

Ovi radovi predstavljaju nastavak radova na iskopu kanala Kula-Mali Iđoš, a po njihovom završetku biće omogućeno navodnjavanje novih 11.500 hektara poljoprivrednih površina na području opština Kula, Vrbas, Mali Iđoš i Bačka Topola.

Mirović je izjavio da će završetkom radova na iskopu kanala u dužini od pet kilometara biti završen ogroman posao u okviru prve faze izgradnje sistema za navodnjavanje, koji se finansiraju iz „Abu Dabi razvojnog fonda“.

– Realizovali smo do sada 11 velikih projekata u okviru ovog programa, rekonstruisali smo i regionalne i dvonamenske sisteme i obezbedili navodnjavanje za novih 37.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u AP Vojvodini, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je predviđeno da u 2019. godini počnu radovi na realizaciji druge faze, novih 18 projekata finansiranih iz Abu Dabi razvojnog fonda, čime će biti omogućeno navodnjavanje za još 70.000 hektara zemljišta.

– Sa novim investicionim zahvatom, koji je vredan više od šest milijardi dinara, planiramo da okončamo ovaj veliki i važan posao na najbolji način i na korist naših poljoprivrednika, izjavio je Mirović, dodavši da će se ove godine, pored Banata i Bačke, raditi i u Sremu.

– Naš cilj je da obezbedimo navodnjavanje na svakom delu teritorije u Vojvodini, kako bi poljoprivrednicima obezbedili što bolje uslove, rekao je direktor JVP „Vode Vojvodine“, Slavko Vrndžić.