banner-image

Veterinarska služba vežba za slučaj pojave slinavke i šapa

Uprava za veterinu u saradnji sa Evropskom komisijom za kontrolu slinavke i šapa sa sedištem u FAO u Rimu organizovala je danas simulacionu vežbu za scenario pojave naročito opasne bolesti papkara slinavka i šap na kojoj učestvuju veterinarski inspektori iz svih upravnih okruga AP Vojvodina, kao i epizootiolozi iz svih veterinarskih instituta na teritoriji AP Vojvodina.

Deo vežbe će se održati i na centralnom nivou u Upravi za veterinu u Beogradu, a cilj vežbe je sagledavanje mogućnosti delovanja veterinarske službe u kriznim situacijama na svim nivoima organizacije.

U ovom slučaju radi se o mogućoj pojavi naročito opasne zarazne bolesti slinavka i šap koja se danas sporadično pojavljuje u pojedinim zemljama, uglavnom Azije, a  u našoj zemlji  je poslednji put bila zabeležena na teritoriji Kosova i Metohije još 1997. godine.

Bitno je napomenuti da je neophodno da se testira spremnost veterinarske službe za reakciju u slučaju pojave ove, kao i  bilo koje druge naročito opasne zarazne bolesti životinja ali i u drugim mogućim kriznim situacijama.

Na vežbi je prisutno nekoliko inostranih posmatrača, a takođe su prisutni i posmatrači iz Vojske RS i Sektora za vanredne situacija MUP- a RS sa ciljem da se unapredi moguća saradnja u eventualnim kriznim situacijama.

(Agrosmart)