banner-image

Otvoreno pismo paora iz Crepaje Vladi Srbije – odgoditi primenu zakona o traktorima

Udruženje Paori Crepaja uputilo je otvoreno pismo Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu saobraćaja u kojem traži odlaganje primene zakona o bezbednosti saobraćaja kojim je predviđeno da se do 4. aprila 2019. zamene stare registarske tablice na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama. Paori Crepaje traže da se pomenuti zakon odgodi na najmanje godinu dana, a da do tada važi postojeći.

To je, ocenjuju u udruženju, još jedan atak na džepove osiromašenih poljoprivrednika i trošak koji ne mogu da podnesu, a država umesto da im izađe u susret čini sve da im odmogne i gurne u propast.

-Ovaj zakon neprimeren je finansijskom trenutku u kom se nalazi srpski poljoprivrednik. Pred nama je setva u koju ratari ulaze zaduženi i bez ikakve pomoći, a inače su minornim subvencijama potpuno degradirani i, očigledno, ovoj državi beznačajni. Pored toga, nemamo saznanja da su i u Evropskoj uniji tako strogi propisi o registraciji poljoprivrednih mašina. Tražimo da se odloži primena zakona, da se vrati u ponovnu proceduru i prilagodi srpskom poljoprivredniku i njegovom finansijskom i svakom drugom položaju – kaže predsednik udruženja Miroslav Grubanov.

On dodaje da registracija traktora sa prikolicama, tehničkim pregledom i osiguranjem dostiže i nekoliko desetina hiljada dinara, što je veliki izdatak za većinu poljoprivrednika.

-Najviše je ratara koji imaju stare mašine i čak ne izlaze na saobraćajnice jer ne mogu bez kabine. Taj zakon kao da je pisao neko ko nije video traktor i nema veze s poljoprivredom. Ako su ga napravili samo zbog toga da bi se punio budžet, neka kažu koliko treba da uplatimo da nas ne maltretiraju i ne izlažu takvim besmislicama. Država koja nam daje subvencije od 30 evra po hektaru sada traži još da platimo registraciju, a zna da je sigurno polovina traktora u Srbiji dotrajala i da se i ne može registrovati po novom zakonu – ukazuje Grubanov.

Iz Paora Crepaja poručuju da zakon najviše pogađa male poljoprivrednike.

-Veliki imaju računa da regsitruju mašine i traktore jer rade puno zemlje i imaju velike prihode, a većina ima i nove traktore. Mali poljoprivrednici će ono što dobju za subvencije automatski to vratiti državi kroz registraciju. Posebno će sve to da pogodi poljoprivrednike u centralnoj Srbiji jer je tamo više starih traktora koji ne odgovaraju novom propisu.  Ne možemo da shvatimo da je najveći problem u ovoj državi registracija traktora – radnih i priključnih mašina. Kao da se ide na namerno uništavanje malih i srednjih gazdinstava. Verujemo da će vlada i nadležna ministarstva pročitati ovo i reagovati na vreme što je u inetersu i poljopivrednika i države.

Pomenimo, traktori i prikolice treba da ispune određene tehničke zahteve propisane Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila, to jest da imaju adekvatne gume, svetlosno-signalnu opremu po odgovarajućem standard, rotaciju…

Potvrde o trajnoj registraciji motokultivatora, radnih mašina i traktora prestaju da važe 3. aprila i sva vozila koja posle tog roka ne budu imala nove tablice smatraće se neregistrovanim.

S. G.