banner-image

Sezoncima sva prava

Radnici koji rade sezonske poslove u poljoprivredi ubuduće će tako radeći imati i radni staž, zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu, a zbog angažovanja na takvim poslovima neće ostati bez socijalne pomoći ili novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje.

To su neke od novina koje je su uvedene novim Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Okopavanje, berba, orezivanje i druge sezonske poslove u poljoprivredi ubuduće će moći da rade samo oni sezonci koji su prijavljeni. Ta obaveza uvedena je početkom ove godine, a obavezu prijavljivanja imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja angažuju sezonce. Ali pred početak sezone radova u poljoprivredi onima kojima su potrebni sezonci mnogo toga nije jasno.

„Kako će se ugovarati rad sa sezoncima, kako će se birati ti sezonci, kako će se rešavati obračun njihovih primanja, kakav će biti finansijski efekat i ko brine o bezbednosti i zaštiti na radu“, kaže Dragica Bulat, iz Agribiznis partnera, iz Sombora.

Agencije koje angažuju radnike u poljoprivredi na privremenim i povremenim poslovima mogle bi zbog novog zakona ostati bez tog posla. Od toga strahuju u agencijama.

„Sama poljoprivredna preduzeća moći će sada da angažuju sezonce po povoljnijim uslovima, jer će za njih plaćati niže doprinose nego kada ih mi angažujemo za rad na privremenim i povremenim poslovima. Moći će da angažuju i lica koja primaju socijalnu pomoć, jer im socijalna pomoć neće biti ukunuta. Kada ih mi angažujemo nemaju pravo da nastave primati socijalnu pomoć“, navodi Svetlana Lukić, iz Agencije Agrohem Bačka trgovina, iz Sombora.

U Poreskoj upravi kažu da je novi način angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi povoljniji i za sezonce i za poslodavce.

„Za sezonske radnike jer im se vrši uplata doprinosa i penzijsko i za socijalno– invalidsko osiguranje za slučaj povrede na radu, a za poslodavce jer je smanjen iznos poreskih obaveza. Poslodavci su i u prethodnom periodu imali obavezu plaćanja poreza i diprinosa, ali je to bilo više nego što je propisano po ovom zakonu“, priča Dragan Agatunović, iz Poreske uprave Srbije.

Sezonskim radnicima u poljoprivredi teći će radni staž u vreme dok su angažovani. Tako da će sa 15 godina staža na sezonskim poslovima imati uslov za ostvarivanje prava na penziju.

Minimalna cena rada po satu ne može biti manja od 155 dinara i 30 para, a maksimalna nije ograničena. Bez obzira koliko dnevno isplaćivao radniku poslodavac će dnevno platiti 303 dinara za poreze i doprinose.

Ono što će biti problem je mogućnost da poslodavac u kalendarskoj godini sezonce u poljoprivredi može da angažuju samo 180 radnih dana, a za većinu njih poslovi za koje su potrebni sezonci traju mnogo duže. Agatunović kaže da je rešenje za to angažovanje radnika na drugi način, kao što je ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme.

Sezonci poslove mogu da rade svih 365 dana u godini, ali kod jednog poslodavca najduže 120 radnih dana.

Prijava sezonskih radnika je jednostavna, kako kažu u Poreskoj upravi i radi se elektronski putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs 

Trenutno je u tom sistemu prijavljeno 2.400 radnika. Prijava se može izvršiti svaki dan do 10 sati ili od 13 do 15 sati za popodnevnu i noćnu smenu. Radnici se mogu prijavljivati na po jedan dan ili na duži vremenski period.

Inače procene su da u Srbiji godišnje na sezonskim poslovima u poljoprivredi radi između 60 i 80.000 radnika. Većina ih je do sada radila na „crno“.

Izvor:RTV